Artros och Osteoporos är två mycket vanliga diagnoser i Sverige. Artros är den vanligaste formen av reumatisk sjukdom i Sverige och drabbar var fjärde svensk över 45 år. Osteoporos (benskörhet) är ett stort folkhälsoproblem och Sverige är ett av de hårdast drabbade länderna i världen. Varannan svensk kvinna och var fjärde man får under livet en fraktur pga benskörhet.
Att arbeta inom sjukvården och äldreomsorgen kräver stor kunskap hos personalen om en rad olika sjukdomar, bland annat artros och osteoporos. Med ökad kunskap blir bemötande och omvårdnad bättre samt åtgärder och förebyggande insatser mer effektiva. Dessa insatser kan i hög grad bidra till ökad livskvalitet för de drabbade.
Vi erbjuder en föreläsning i vilken ingår information om bakomliggande orsaker till artros och osteoporos samt information om behandling, förebyggande åtgärder och tips på aktiviteter för att hjälpa personer som drabbas.
Målgrupp
Personal inom äldreomsorg och hemtjänst
Innehåll
- Vad händer i kroppen vid artros
- Smärtlindring/Behandling/Aktivitet vid artros
- Vad händer i kroppen vid osteoporos
- Smärtlindring/Behandling/Aktivitet vid osteoporos
Arbetsformer
Utbildningen innehåller föreläsning blandat med reflektioner, samtal och diskussion samt praktiska övningar och exempel.