Tillagning och servering av måltider vid äldreboenden regleras av ett flertal lagar och alla som yrkesmässigt hanterar livsmedel ska ha god kunskap om livsmedelshygien och en fungerande egenkontroll över sin verksamhet.
Målgrupp
Denna utbildning vänder sig till personal inom äldreomsorgen
Innehåll
- Regler och lagstiftning för livsmedelhantering
- Ansvar, egenkontroll och spårbarhet
- Vikten av egenkontrollsprogram
- Rutiner – allmän hygieniska rutiner
- God personalhygien
- Förebyggande rutiner
- Rengöring av utrustning
- Underhåll av utrustning
- Temperatur i livsmedel
- Mottagningskontroll
- Avfallshantering
- Spårbarhet
Arbetsformer
Utbildningen innehåller teoretiska pass blandat med dialog, samtal och reflektioner.
Omfattning
Utbildningen omfattar 1 dag, men kan även skräddarsys efter önskemål.
Utbildningsserie
I denna utbildningsserie ingår både teoretisk undervisning och praktisk träning som ger dig verktyg att utveckla och förbättra måltiderna inom äldreomsorgen och hemtjänsten.