NANDA – Omvårdnadsdiagnos
Som sjuksköterska är det viktigt att kunna sätta korrekta omvårdnadsdiagnoser. Detta är en förutsättning för att kunna sätta in rätt omvårdnadssåtgärd. Omvårdnadsdiagnostisering är sjuksköterskans precision på den omvårdnad som planeringen framöver skall fokuseras på. Det styr vilka omvårdnadsordinationer som sjuksköterskan därmed är ansvarig för och förväntar sig resultat på.
NANDA kan vara ett bra stöd för att beskriva omvårdnaden. När användningen av elektroniska patientjournaler ökar ger standardiserade omvårdnadsterminologier som NANDA en möjlighet att samla omvårdnadsdata och underlätta systematisk analys inom och mellan hälso- och sjukvårdsorganisationer.
NANDA (North American Nursing Diagnosis Association) diagnoserna är standardiserade diagnoser från 70-talet och uppdateras var tredje år. Den svenska översättningen har funnits sedan 2009.
Målgrupp
Sjuksköterskor inom kommunal hälso- och sjukvård.
Innehåll
- Teoretisk genomgång av NANDA diagnoserna, omvårdnadsprocessen samt praktiska övningar
- Genomgång av standardiserade vårdplaner samt dess relation till generell vårdplan
Kurslitteratur
Planering och dokumentation av vård och omsorg av äldre – Jan Florin, Tyra E O Graaf, Arne Sjöberg, v. 3-2017
I Planering och dokumentation av vård och omsorg av äldre beskrivs arbetssätt med teamet som nav där dokumentation av vård- och omsorgsplaner har en naturlig plats. Författarna vill även underlätta den vård och omsorg som befinner sig i gråzonen mellan lagrummen HSL och SoL så att samverkan mellan professioner kan utvecklas och ske med ett för brukaren/patienten bibehållet helhetsperspektiv.
Beställ boken här: http://www.bokfynd.nu/9147106646.html