Nutrition och munhälsa för äldre
Maten har en stor betydelse för hälsa och välbefinnande. Det finns många studier som visar att äldre personer som drabbats av olika sjukdomar antingen är undernärda eller befinner sig i riskzonen för att bli undernärda. Drabbas man dessutom av någon sjukdom i munhålan kan detta öka risken för undernäring. Därför är det viktigt att all personal inom äldreomsorgen har goda kunskaper och färdigheter i näringslära, nutrition och munhälsa för att kunna upptäcka tecken på undernäring och kunna främja en god nutrition och munhälsa för den äldre.
Denna utbildning vänder sig till personal inom vård och omsorg. Syftet är att ge ökade kunskaper om nutrition samt om munnen och åldrandet och få praktiska råd och tips. Under dagen kommer vi att ta upp näringsbehov, portionsmängder och matens betydelse för hälsan under åldrandet. Vi går igenom risker för undernäring och vem som kan behöva få maten berikad samt tar upp vätskebehov och specialkost. Utbildningen ger dig också kunskap om munhälsa och vi går igenom munhålans anatomi och vanligaste sjukdomar.
Målgrupp
Personal inom vård & omsorg.
Innehåll
- Energi- och näringsbehov under åldrandet
- Matens betydelse för hälsan
- Portionsmängder, livsmedelsval
- Mat som ger tillräckligt med näring – vitaminer & mineraler
- Dokumentation och bedömningsinstrument
- Undernäring och risk för undernäring
- Vem kan behöva få maten berikad, hur kan maten berikas?
- Vikten av regelbunden måltidsordning samt förslag på måltider under en dag
- Råd om hur vätskebehovet kan tillgodoses
- En introduktion till specialkoster såsom kost vid glutenintolerans samt kost med lågt laktosinnehåll
- Munhålans anatomi och fysiologi
- Läkemedelspåverkan och polyfarmaci
- Munhålans vanligaste sjukdomar
- Munhälsans betydelse för allmänhälsan
Arbetsform
Arbetsformen för utbildningen är teori blandat med samtal dialog och reflektioner.
Omfattning
Utbildningen omfattar 1 utbildningsdag men kan ven skräddarsys efter önskemål.