Maten har en stor betydelse för hälsa och välbefinnande. Det finns många studier som visar att äldre personer som drabbats av olika sjukdomar antingen är undernärda eller befinner sig i riskzonen för att bli undernärda. Därför är det viktigt att all personal inom äldreomsorgen har goda kunskaper och färdigheter i näringslära, matlagning och om måltidsmiljöns betydelse. I denna utbildningsserie ingår både teoretisk undervisning och praktisk träning som ger dig verktyg att utveckla och förbättra måltiderna inom äldreomsorgen och hemtjänsten.
Målgrupp
Personal inom hemtjänst som behöver mer kunskap i mathållning och praktisk matlagning.
Innehåll
- Bra val i livsmedelsbutiken
- Råd om hur mat ska förvaras och tillredas
- Praktisk träning av enklare matlagning
- Måltidsmiljö och dukning i det egna hemmet
- Livsmedelshygien
- lagstiftning och regler
- rutiner
- kontroll
- ansvar
- avfallshantering
Arbetsformer
Utbildningen består av teori och praktisk träning av enklare matlagning i ett kök.
Omfattning
Utbildningen omfattar 2 halvdagar eller en heldag, men utbildningen kan även skräddarsys efter önskemål.
Utbildningsserie
I denna utbildningsserie ingår både teoretisk undervisning och praktisk träning som ger dig verktyg att utveckla och förbättra måltiderna inom äldreomsorgen och hemtjänsten.