Riksforum för Sjuksköterskor inom äldre- och demensvård – Livesänd webbkonferens 3-4 december 2020
KompetensUtvecklingsInstitutet och Riksföreningen för sjuksköterskor inom äldre- och demensvård bjuder in till Riksforum för Sjuksköterskor inom äldre- och demensvård. I år helt i digitalt format!
2020 har varit ett omtumlande år inom vården och vi har stött på utmaningar och situationer vi knappt kunde tänka oss. Årets riksforum kommer att äga rum som vanligt fast i digitalt format där vi får en chans att ladda batterierna och ta lärdom av nya perspektiv. Välkommen att ta del av fortbildning, inspirerande föreläsningar och nya rön.
En rikstäckande konferens speciellt utformad för dig som arbetar som sjuksköterska inom äldrevården.
Kort om innehållet
– Lärdomar från årets samhällskris (Covid-19) och tankar kring hur vi kan gå vidare
– Praktiska råd och tips kring framgångsrikt teamarbete samt stresshantering
– Fördjupning i ämnen som ovanliga demenssjukdomar, palliativ vård och våld i nära relationer
– Sexualitet och äldre. Hur ligger det till egentligen?
Varmt välkomna!
AnmälanMålgrupp
Sjuksköterskor inom äldre- och demensvård.
Platser, tider och priser
Plats: Livesänd webbkonferens, praktisk information skickas i samband med kallelse.
Pris: 3 195 kr ex moms
Medlemspris: 2 995 ex moms för dig som är medlem i Riksföreningen för sjuksköterskan inom äldre- och demensvård. Anges vid bokning.
Program Riksforum för Sjuksköterskor 3 december 2020
08:30 – 09:00
Inloggning till digitalt mötesrum
09:00 – 09:10
Inledning, Moderator Moana Zillén
Ordförande för Riksföreningen för sjuksköterskor inom äldre- och demensvård, specialistsjuksköterska med inriktning mot vård av äldre, kvalitetsutvecklare i kommun. Moana har mångårig erfarenhet som sjuksköterska och arbetar bland annat med att ta fram utbildningar inom vård och omsorg.
09:10 – 10:00
Lärdomar och insikter från årets samhällskris (covid-19)
Covid–19–pandemin har utsatt hela samhället för en stor prövning och inte minst inom äldreomsorgen. Det är viktigt att analysera och reflektera över situationen för att på ett bra sätt förbereda oss för framtiden. Vart befinner vi oss nu? Hur kan vi förstå och tolka pandemins utmaningar och vilka lärdomar kan vi ta? Hur kan vi som jobbar med just äldre tänka för att rusta förbereda oss för liknande situationer i framtiden?
Folkhälsomyndigheten är på plats och delar med sig av information och insikter.
- Status och en sammanfattande tillbakablick – insikter och lärdomar
- Särskilda utmaningar som har identifierats i och med pandemin
- Vad har Folkhälsomyndigheten gjort hittills, och vad är planerat framöver?
Jenny Hellman och Ulrica Dohnhammar är apotekare och arbetar på Folkhälsomyndighetens enhet för antibiotika och vårdhygien. Sedan våren 2020 har de arbetat med olika frågor som rör covid-19 och äldreomsorg. Jenny har varit projektledare för myndighetens kartläggning av hur smitta spreds till och inom äldreboenden, samt arbetat med regeringsuppdrag om besöksförbudet på äldreboenden. Ulrica har varit samordnare för frågor rörande Covid-19 och äldre, samt arbetat med regeringsuppdrag om åtgärder inom socialtjänstens verksamheter.
10:05 – 10:25
Bensträckare
10:25 – 11.20
Palliativ vård vid kognitiv sjukdom
Kognitiva sjukdomar som tex Alzheimers sjukdom leder till döden. Patienter som lever med dessa sjukdomar behöver därför få ta del av den palliativa värdefilosofin för att, trots sjukdom, få leva med högsta möjliga livskvalitet. När lyfter vi blicken från kurativ vård till symtomlindrande och hur identifierar vi tecken på att patienten närmar sig livets slut?
- Livskvalitet vid livets slutskede, är det möjligt?
- Palliativ värdefilsofi
- Vad är specifikt att tänka på vid kognitiv sjukdom?
Petra Tegman, sjuksköterska. Specialistsjuksköterska i demensvård och i palliativ vård. Har under 16 års tid ägt och drivit ett särskilt boende i privat regi.
11:20 – 11:30
Kort paus
11:30 – 12.30
Ovanliga demenssjukdomar
Förutom Alzheimers sjukdom finns det över 80 andra tillstånd som kan ge kognitiv sjukdom/demenssjukdom. Vissa av dessa tillstånd är mer vanliga som Frontotemporal kognitiv sjukdom/demens och Kognitiv sjukdom/Demenssjukdom vid Lewykroppssjukdom. Andra tillstånd är mer ovanliga som Huntingtons sjukdom/Danssjuka och Creutzfeldt Jakobs sjukdom.
- Översikt av ovanliga kognitiva sjukdomar/demenssjukdomar
- Orsak och symtom vid några ovanliga demenssjukdomar
- Behandling och omhändertagande av några ovanliga kognitiva sjukdomar/demenssjukdomar
Marie Rydén är specialistläkare inom geriatrik, hon har arbetat på minnesmottagning/kognitiv mottagning i över 20 år. Hon är medförfattare till vårdprogrammet för Kognitiv sjukdom (Demens) i Region Stockholm. 2017 var hon projektledare för uppstart av Kognitiv Mottagning i Solna, Tema Åldrande, Karolinska Universitetssjukhuset där en utvidgad utredning idag tar 5 dagar.
12.30 – 13.30
Lunch
13.30 – 14:45
Teamarbete med Core set – För samordnad, effektiv och säker vård
Vi har alla erfarenheter med att jobba i stuprör, det gör också att vi dokumenterar i stuprör. Nu måste vi ta matchen och se till att vi tillsammans jobbar i team med patienten/personen.
Med Core set – ”kärna av det viktigaste” blir det tydligt när en utredning startar resp avslutas, det blir också logiskt att alla som varit med i utredningen också är med och analyserar utredningsresultaten. Core seten finns för varje vanligt förekommande tillstånd som många av våra patienten känner av.
- Framgångsrikplanering, dokumentation och uppföljning. Vem bär ansvaret och vem gör vad?
- Kommunikation och kontinuitet – Nyckeln till framgång
- Spetsområdena omvårdnad, funktion, aktivitet samt omsorg i fokus
Tyra E O Graaf – Distriktssköterska, doktorand och verksamhetskonsult på TietoEVRY. Tyra jobbar över hela landet i kommunala verksamheterna med att implementera ändamålsenlig och strukturerad vård och omsorgsdokumentation inom lagrummen HSL, SoL och LSS, med stöd av ICF, KVÅ och IBIC.
Har också ett stort engagemang i teamkonferenserna inom och mellan vårdgivarna där patient/ brukaren/ person är en självklar partner i teamet.
14:45 – 15:15
Bensträckare
15:15 – 16.15
Våld i nära relationer hos äldre – Hur upptäcker vi det och vad gör vi? Våld i nära relationer är ett stort och komplext problem, men det går att upptäcka och förebygga. För det krävs kunskaper i hur olika våldet kan se ut och vilka mekanismer som styr, i relationer mellan äldre personer finns även specifika kännetecken som är viktiga att känna till. I den här föreläsningen gör vi en djupdykning i olika aspekter och slår hål på en del fördomar som finns. Hur kan jag upptäcka våld i nära relationer? Hur samverkar vi och hur samtalar jag med den drabbade utan att kränka? Verktyg, samtalsmetodik och stödprocesser Marie Wendin, konsult, föreläsare, utbildare och vårdlärare, med en bred kompetens och lång erfarenhet inom socialtjänstens olika verksamhets områden. Marie har tidigare arbetat som chef, utbildningshandläggare, strateg inom äldreomsorg och har som konsult arbetat som handledare, föreläsare inom offentlig och privat verksamhet som bedriver socialtjänstuppdrag.
16:15
Avrundning
Program Riksforum för Sjuksköterskor 4 december 2020
08:30 – 08:35
Inledning
08:35 – 09:05
Rörelse är lyftet för äldre
Den fysiska aktiviteten bland äldre personer är låg i jämförelse med yngre. Det finns god evidens för att träning har god effekt på fysisk funktion även hos personer med en hög grad av funktionsnedsättning och även bland personer med en demenssjukdom. Stöd till och omgivningar som stimulerar till fysisk aktivitet saknas ofta. Ju högre grad av funktionsnedsättning man har desto mer stöd behövs för att kunna vara fysiskt aktiv.
- Samband mellan fysisk aktivitet, stillasittande, ADL-beroende och dödlighet
- Effekter av träning för sköra äldre
- Strategier för att öka den fysiska aktiviteten och minska stillasittande
Elisabeth Rydwik, lektor och docent i fysioterapi vid Karolinska Institutet. FoU-chef för Funktion Hälsoprofessioner vid Karolinska Universitetssjukhuset. Hennes forskning handlar om effekter av träning för äldre på fysisk funktion.
09:05 – 10.05
Äldre och sexualitet: Grånar sexualiteten eller antar den höstlövens färgrikedom?
Menopaus, blodtrycksmedicinering, demenssjukdom – är det orsak att lägga sexualiteten på hyllan? Eller är det så, som undersökningen som kvällspressen gjorde för 15 år sedan, att äldre har haft flest sexpartners senaste året? Behandlingar, åldersförändringar, ohälsa kan alla på olika sätt påverka vår sexualitet negativt. Samtidigt kan pensionsliv och utflugna barn, kunskap om sin egen kropp, vetskap om vad jag tycker om och inte vara källor till möjligen förbättrad lust och njutning.
- Vad säger litteraturen om äldres sexualitet?
- Hur kan vi som sjuksköterskor underlätta för att tala om sexualitet med våra patienter eller boende?
- Vilka utmaningar finns och hur kan vi hjälpa till att skapa sexuell hälsa på ålderns höst?
Mats Christiansen, med. lic., leg sjuksköterska, aukt. specialist i sexologiskt hälso- och utbildningsarbete; verksam som adjunkt vid Uppsala universitet och doktorand i vårdvetenskap vid Åbo Akademi, Vasa. Han arbetar även kliniskt vid Stockholms Mansmottagning. Mats har skrivit om äldre och sexualitet i olika artiklar och läroböcker.
10:05 – 10:15
Bensträckare
10:15 – 11.10
Psykisk ohälsa hos äldre – ett psykiatriskt perspektiv
Symtom på depression och ångest är vanliga hos äldre. Det är viktigt att upptäcka och behandla psykisk ohälsa, inte bara för att den betyder ett lidande för individen utan också för att den påverkar den kroppsliga hälsan. I den här föreläsningen diskuteras konsekvenserna av psykisk ohälsa hos äldre, hur du kan upptäcka de vanligaste tillstånden, samt olika behandlingsmöjligheter. Vi kommer även att ta upp hur du som sjuksköterska kan samtala med din äldre patient som kan ha tappat lusten att leva.
- Hur känner jag igen olika typer av depression och ångesttillstånd hos mina äldre patienter?
- Hur behandlas dessa tillstånd?
- Hur kan jag göra, om min äldre patient pratar om självmord?
Margda Waern, professor i psykiatri och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Margdas forskning handlar om depression och suicidproblematik hos äldre.
11:10 – 11:20
Kort paus
11:20 – 12.30
Vägar till styrka i svåra situationer
Vägen till styrka i svåra situationer handlar om att bygga upp sin kapacitet att fortsätta fungera under tunga och svåra perioder i vårt liv, oavsett om dessa inträffar i vårt arbete, i våra relationer eller om det berör vår hälsa. Människans egentliga mentala styrka syns sällan i vardagslivet utan visar sig framför allt i stressande och besvärliga situationer. Då, när man som mest behöver tillgång till sina optimala resurser blockeras dessa av negativa stressreaktioner. Vi lär oss om olika vägar till styrka i svåra situationer.
Igor Ardoris är grundare av Budo Mental Training – mental träning för hantering av svåra situationer. Han är mental tränare, författare, föreläsare och pedagogisk konsult. Sedan 2007 har Igor utbildat bland annat elitidrottare, lärare, polis, ambulanssjukvårdare och företagsledare i att agera utifrån lugn och balans i pressade situationer.
12:35 – 13:30
Avslutning, sammanfattning
Detaljerad information
Konferens: Riksforum för Sjuksköterskor inom äldrevård 2020
Datum: 3-4 december 2020
Ordinarie pris: 3 195 kr ex moms
Medlemspris 2 995 ex moms för dig som är medlem i Riksföreningen för sjuksköterskan inom äldre- och demensvård. Anges vid bokning.
Målgrupp
Sjuksköterskor inom äldre- och demensvård
Anmälan
Anmäl dig direkt på webben, se länk nedan. Du kan även anmäla dig genom att maila till bokning@kui.se
eller ringa 08-522 506 90. Vi behöver fakturaadress, namn, befattning och e-post till samtliga deltagare.
Bekräftelse
När vi erhållit din anmälan skickas automatiskt en bekräftelse till den e-postadress du angivit i anmälan.
Sista anmälningsdag
Vi tar emot din anmälan fram till 7 dagar före konferensdagen eller tills konferensen är fullbokad.
Betalningsvillkor
Priserna är exkl. moms och inkluderar nedladdningsbar dokumentation. Betalning erläggs mot faktura 30 dagar netto.
Dokumentation
I anslutning till konferensen får du tillgång till nedladdningsbar dokumentation som våra föreläsare valt att dela med sig av före konferensen.
Avbokning
Anmälan är bindande med ej personlig. För avbokning fram till två veckor före konferensdagen debiteras ingen avgift. Därefter debiteras hela avgiften. Avbokning skall göras skriftligen. Anmälan kan överlåtas på annan person. Meddela detta till: bokning@kui.se
Frågor
Kontakta affärsområdeschef Maria Kullberg
E-post: maria.kullberg@kui.se
Telefon: 08-522 506 90