Rikskonferens Kvalitet inom hemsjukvård och hemtjänst 2021
– Livesänd webbkonferens 10 mars 2021
Allt större del av vård och omsorg sker det egna i hemmet, vilket ställer stora krav på patientsäkerheten, kvaliteten och tryggheten. På årets konferens fördjupar vi oss i de största utmaningarna hemsjukvården och hemtjänsten står inför, hur antalet vårdskador kan minskas, vikten av en samordnad vård, hur vi kan ta oss an stora utmaningar som våld i nära relationer och arbetsstress samt vilka möjligheter digitaliseringen för med sig. Boka din plats till Rikskonferens Kvalitet inom hemsjukvård och hemtjänst!
Vi har samlat några av landets mest kunniga i ämnet varav majoriteten är medförfattare till boken. De delar med sig av den senaste forskningen och ger er goda exempel med inspirerande föreläsningar. På så sätt kan vi nå målet att skapa en hållbar hemsjukvård och hemtjänst av hög kvalitet.
Boka din platsDrygt 93% av våra konferensdeltagare var i sin helhet nöjda/mycket nöjda med förra årets konferens
Dagens livesända föreläsningar
Patientsäkerhet i hemmet – En fråga att tackla utifrån många perspektiv
Mirijam Ekstedt, Professor för Institutionen för hälso- och vårdvetenskap på Linneuniversitet och författare till boken Hemsjukvård
Hur kan vi få en samordnad vård i ett fragmenterat landskap
Maria Flink, Karolinska Institutet och FOU nu och författare till boken Hemsjukvård
Våld i nära relationer – Hemmets Skuggsidor
Linn Moser Hällen, författare till boken Våld i nära relationer – socialt arbete i forskning, teori och praktik
Arbetstider, hälsa och hållbarhet – Vad säger forskningen och vilka verktyg finns?
Anna Dahlgren, filosofie doktor i psykologi, Karolinska Institutet, avdelningen för psykologi
Hemmet som arena för rehabilitering – Hur anpassar vi oss?
Lena von Koch, biträdande prefekt vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet
Digitaliseringens möjligheter och utmaningar
Malin Hofflander,Tekn. Dr i Tillämpad hälsoteknik/PhD in Applied Health Technology
Målgrupp
Konferensen vänder sig till chef och personal samt övriga intressenter och verksamma inom hemsjukvård eller hemtjänst.
Datum, plats och pris
Datum: 10 mars 2021
Plats: Livesänd webbkonferens via Microsoft Teams (länk vid anmälan)
Pris: 2 795 kr exkl. moms inkl. boken Hemsjukvård
Årets rikskonferens sker i samarbete med Liber bokförlag och den nya boken Hemsjukvård (författare Mirjam Ekstedt, Maria Flink) erhåller du som deltagare utan kostnad.
[/three_fourth]
Program 10 mars – Rikskonferens Kvalitet inom hemsjukvård och hemtjänst 2021
09:00– 09:10
Inledning av moderator Kristina Iritz Hedberg
Kristina Iritz Hedberg, ordförande för Riksföreningen för sjuksköterskan inom äldrevård, specialistsjuksköterska inom vård av äldre, handledare och utbildare. Kristina har mångårig erfarenhet som sjuksköterska och av att utbilda bl.a. baspersonal inom geriatrik och demens.
09:10 – 10:20
Patientsäkerhet i hemmet – En fråga att tackla utifrån många perspektiv
Syftet med patientsäkerhetslagen är att skydda individer från skador som uppstår i det vårdande arbete som ligger utanför individens egen kontroll. När mycket av vården flyttar hem till vårdtagaren så leder det till nya typer av utmaningar men också möjligheter!
Det är viktigt att både chefer och personal har rätt kompetens och god förståelse så att målet att minska antalet vårdskador kan uppnås, oavsett om de beror på systemfel eller personliga misstag hos personal. Mirjam Ekstedt som har forskat på ämnet är en av Sveriges kunnigaste på ämnet och delar med sig av hur vi kan lyckas med detta!
- Vad innebär säker vård när vården sker patientens hem?
- Vilka utmaningar och risker är specifika inom hemsjukvård?
- Perspektiv på patienters delaktighet och autonomi i relation till risker och säkerhet i hemmet
Mirijam Ekstedt, Leg sjuksköterska med examen inom vårdvetenskap, pedagogik och beteendevetenskap. Professor för Institutionen för hälso- och vårdvetenskap på Linneuniversitet och bedriver forskning inom patientsäkerhet, patientmedverkan och systemsäkerhet i vårdorganisationer och medförfattare till boken Hemsjukvård.
10:20 – 10:30
Paus
10:30 – 11:30
Hur kan vi få en samordnad vård i ett fragmenterat landskap
En av de stora utmaningarna inom svensk sjukvård är att skapa en samordnad vård och omsorg för personer med komplexa och långvariga sjukdomstillstånd. En samordnad vård kräver samverkan mellan aktörer på alla nivåer – såväl mellan de som dagligdags arbetar med den enskilde, som mellan verksamhetsledning och mellan kommun och landsting. Maria Flink kommer att presentera olika modeller och praktiska exempel om hur samordnad vård kan skapas i vårdövergångar mellan vården och omsorgens aktörer.
- Hemsjukvård i ett fragmenterat vård och omsorgslandskap
- Samordnad vård – utopi eller möjlighet?
- Trygg hemgång efter utskrivning från sjukhus – betydelsen för den enskilde
Maria Flink, socionom och har de senaste tio åren forskat om olika aspekter om vårdkontinuitet. Maria arbetar på Karolinska Institutet och på FOU nu – en forskning och utvecklingsenhet om vård och omsorg till äldre i Stockholm.
11:30 – 11:35
Paus
11:35 – 12:30
Våld i nära relationer – Hemmets Skuggsidor
Våld i nära relationer ett komplext och utbrett samhällsproblem som beräknas drabba var femte person av den vuxna befolkningen i Sverige. Våldet utövas ofta i hemmen när ingen förutom familjen ser eller hör. Personal som är verksamma i brukares/patienters hem har dock goda förutsättningar att lyckas upptäcka detta med rätt kunskap
Linn M Hällen är en väl anlitad föreläsare på temat och förenar forskning, teori med praktik för att hjälpa oss hur vi kan vara med att arbeta för att upptäcka och motarbeta Våldet. Mycket av Linns föreläsning bygger på hennes egna erfarenheter av att arbeta med våld i nära relationer.
- Vad är våld i nära relationer?
- Våldets olika uttryck och konsekvenser
- Att upptäcka och fråga om våldsutsatthet
- Samverkan och uppföljning
Linn Moser Hällen, socionom, handledare och föreläsare specialiserad på våld i nära relationer med lång erfarenhet av praktiskt arbete med våldsutsatta vuxna. Linn är redaktör och författare till boken Våld i nära relationer – socialt arbete i forskning, teori och praktik.
12:30 – 13:30
Lunch
13:30 – 14:20
Arbetstider, hälsa och hållbarhet – Vad säger forskningen och vilka verktyg finns?
För att kunna ge en kvalitativ, hållbar och säker vård är det många faktorer som måste vara på plats, inte minst hållbara arbetstider. Vi vet att arbetsmiljön inom hemsjukvården kan vara mycket utmanande och det är därför viktigt att alla i ett arbetslag har rätt kompetens för att kunna hantera dessa utmaningar på bästa sätt.
Vad innebär ett arbete med oregelbundna arbetstider? Hur påverkar det kvalitén, patientsäkerheten och personalens hälsa?
- Anna Dahlgren, forskare på Karolinska Institutet har under många år forskat på området och bidrar med vad både chefer och personal bör tänka på för att skapa hållbara arbetstider och arbetsmiljö
- Konsten att skapa hälsosamma arbetsscheman
- Strategier och metoder för att hantera stress och återhämtning
- Arbetsmiljöns påverkan på patientsäkerhet, kvalitet och hälsa
Anna Dahlgren, filosofie doktor i psykologi och har disputerat på en avhandling om arbetstider, stress, sömn och hälsa. Hon är verksam vid Avdelningen för psykologi vid Karolinska Institutet i Stockholm, där hon driver olika forskningsprojekt om arbetstider bland annat om hur man kan stärka strategier för sömn och återhämtning i relation till arbetsstress och oregelbundna arbetstider. Anna håller kurser i patientsäkerhet och undervisar om arbetsmiljöns påverkan.
14:20 – 15:00
Hemmet som arena för rehabilitering – Hur anpassar vi oss?
Hemmet som arena för rehabilitering efter skada eller sjukdom har blivit allt vanligare i takt med kortare vårdtider och minskande antal vårdplatser. Syftet är att både öka individens aktivitetsförmåga och delaktighet samt att förebygga funktionshinder.
Vad kännetecknar positiva resultat i arbetet med hemmet som arena? Hur ska det organiseras och vem har ansvaret? Lena von Koch är forskare inom området och delar med sig av hur vi tillsammans kan arbeta och samverka för att skapa en väl fungerande hemrehabilitering.
- Utmaningar och möjligheter med rehabilitering i hemmet
- Insikt och medvetenhet – vägen till framgång i hemrehabilitering
- Samordningen mellan vårdgivare – Vem har ansvar och hur lyckas vi?
- Personcentrerat arbetssätt
Lena von Koch, senior professor i hälso- och sjukvårdsforskning och disputerade på en avhandling om tidig utskrivning från sjukhus och fortsatt rehabilitering i hemmet. Delaktighet, medinflytande och egenvård är andra områden som varit i fokus i forskningen. Lena är även för närvarande biträdande prefekt vid Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet.
15:00 – 15:20
Paus
15:20 – 16:15
Digitaliseringens möjligheter och utmaningar
Sverige ska vara bäst i världen på e-hälsa 2025 – men vad betyder det egentligen? Begreppet e-hälsa kan tolkas mycket brett och omfattar i stort sett all användning av digitala verktyg för hälso- och sjukvård, omsorg och egenvård. Men att digitalisera vården är inte så enkelt och det finns både vinster och utmaningar. Med hjälp av socio-tekniska analysmodeller kan vi få en djupare förståelse för olika faktorer som påverkar utveckling och införande av e-hälsa på olika sätt.
- Nationella e-hälsotjänster
- Olika användargruppers behov av e-hälsolösningar
- Nya förväntningar från medborgarna
- Socio-tekniska system
Malin Hofflander,leg. sjuksköterska med en magisterexamen i omvårdnad från Högskolan i Kristianstad. Jag har också utbildat mig inom ledarskap och har en doktorsexamen från Blekinge Tekniska Högskola inom implementering av IT kopplat till ledarskap och organisationskultur.
16:15 – 16:30
Sammanfattning och avslutning av moderator Kristina Iritz Hedberg
Detaljerad information – Rikskonferens Kvalitet inom hemsjukvård och hemtjänst 2021
Konferens
Rikskonferens Kvalitet inom hemsjukvård och hemtjänst 2021
Målgrupp
Chefer och personal samt övriga intressenter och verksamma inom hemsjukvård eller hemtjänst
Plats: Livesänd webbkonferens via Microsoft Teams
Pris: 2 795 kr ex moms. Bok ingår
Anmälan
Anmäl dig direkt på webben, se länk nedan. Du kan även anmäla dig genom att maila till bokning@kui.se eller ringa 08-522 506 90. Vi behöver fakturaadress, namn, befattning och e-post till samtliga deltagare.
Bekräftelse
När vi erhållit din anmälan skickas automatiskt en bekräftelse till den e-postadress du angivit i anmälan.
Sista anmälningsdag
Vi tar emot din anmälan fram till 7 dagar före konferensdagen eller tills konferensen är fullbokad.
Betalningsvillkor
Priserna är exkl. moms och inkluderar nedladdningsbar dokumentation från webben, lunch och kaffe. Betalning erläggs mot faktura 30 dagar netto.
Dokumentation
I anslutning till konferensen får du tillgång till nedladdningsbar dokumentation som våra föreläsare valt att dela med sig av före konferensen. Vill du anteckna i dokumentationen rekommenderar vi att du tar med dig den till konferensen.
Avbokning
Anmälan är bindande med ej personlig. För avbokning fram till två veckor före konferensdagen debiteras ingen avgift. Därefter debiteras hela avgiften. Avbokning skall göras skriftligen. Anmälan kan överlåtas på annan person. Meddela detta till: bokning@kui.se
Frågor
Kontakta affärsområdeschef Maria Kullberg
E-post: maria.kullberg@kui.se
Telefon: 08-522 506 90
E-post: info@kui.se
KompetensUtvecklingsInstitutets har anordnat rikskonferens inom äldreomsorgen årligen sedan 2007. Föreläsare och arrangemang har genomgående fått höga betyg av våra deltagare. På våra konferenser har vi alltid inslag av de senaste forskningsrönen, praktikfall från olika verksamheter och de mest aktuella frågorna som berör området just nu.