Barnskötarutbildning på distans – för yrkesverksamma inom förskola och fritidsverksamhet
Barnskötarutbildningen vänder sig till personal som redan arbetar inom förskola och fritidsverksamhet men inte har formell kompetens att arbeta som barnskötare. Utbildningen bedrivs på distans samtidigt som handledning och examination utförs av en behörig yrkeslärare från KUI, antingen på arbetsplatsen eller på plats på något av våra UtbildningsCenter.
Barnskötarutbildning på distans ger anställda med yrkeserfarenhet inom förskola och fritidsverksamhet formell kompetens (betyg) att arbeta som barnskötare.
Utbildningen genomförs på distans så att deltagaren kan kombinera arbete och studier. Den kan även kompletteras med Yrkessvenska för ökade kunskaper i svenska språket.
Målgrupp
Anställda inom förskola eller fritidsverksamhet med erfarenhet, men utan formell kompetens att arbeta som barnskötare.
Omfattning och utbildningslängd
Barnskötarutbildning på distans består av 900 poäng gymnasiekurser. Utbildningen tar max 1 år att genomföra men den faktiska utbildningstiden beror på deltagarens förkunskaper, tidsdisponering och språknivå. Vi arbetar med validerande förhållningssätt och bygger vidare på deltagarens tidigare erfarenheter och kunskaper vilket möjliggör att utbildningen kan förkortas.
Betygsrätt
Kurserna är betygsgrundande och KUI har betygsrätt för utbildning motsvarande kommunal vuxenutbildning. För att få tillstånd att sätta betyg förutsätts hög kvalitet i genomförande och bedömning.
Ekonomi
Eftersom att utbildningen är webbaserad så tillkommer inga kostnader för tjänstledighet. Studierna pågår parallellt med ordinarie tjänstgöring samt på egen fritid. Det finns två alternativ för finansiering, i båda alternativen avtalas om kvalitetsgarantier:
1) Arbetsgivaren och KUI ingår ett avtal om ersättning för utbildningsinsatserna.
2) Medarbetaren ansöker i sin hemkommun (via kommun som vi har avtal med) om utbildning inom ramen för Komvux, med KUI som utbildningsanordnare.
Att studera på distans
Utbildningen är webbaserad och genomförs via KUI:s digitala lärplattform så att deltagaren kan kombinera arbete och studier. Utbildningen är individanpassad och helt oberoende av tid och plats. Utbildningen kan exempelvis genomföras via en dator, surfplatta eller telefon i hemmet eller på arbetsplatsen. Examination utförs av behörig yrkeslärare, antingen på arbetsplatsen eller på plats på något av våra UtbildningsCenter enligt överenskommelse.
Validering/prövning och individuell studieplan
Initialt genomförs en kartläggning av personalens tidigare kunskaper. Dokumentation i form av befintliga betyg och intyg samlas in. Därefter upprättas en individuell studieplan tillsammans med läraren. I denna anges vilka kurser/mål eleven avser att validera/ pröva och vilka som ska genomföras i ordinarie studiegång. I studieplanen anges också den studerandes individuella behov under studietiden. Validering/prövning sker sedan genom kunskapsprov och examination av praktiska moment på arbetsplatsen eller på något av våra UtbildningsCenter, enligt överenskommelse.
Gymnasiekurser 900 poäng
Kommunikation (100p)
Psykologiska, sociala och kulturella aspekter av kommunikation, det digitala samhällets utveckling och samtals- och presentationsteknik.
Människors miljöer (100p)
Människors olika levnadsmiljöer och levnadsvillkor. Attityder, värderingar och handlingar. Hur genus, klass, etnicitet, familj, generation, funktionsnedsättningar, arbete och fritid påverkar människors levnadsvillkor.
Pedagogiskt ledarskap (100p)
Om ledarskapets villkor och förutsättningar samt organisationsformer. Planera, genomföra, dokumentera och följa upp uppgifter och aktiviteter utifrån syfte och mål.
Lärande och utveckling (100p)
Människors lärande, utveckling och socialisation i olika sammanhang utifrån olika teorier och teoretiska perspektiv.
Specialpedagogik 1 (100p)
Funktionsnedsättningar, specialpedagogiska insatser, arbetssätt och olika begrepp. Planera, genomföra, utvärdera, följa upp och dokumentera olika insatser och aktiviteter
Hälsopedagogik (100p)
Om människors hälsa, hälsorelaterade levnadsvanor, folkhälsoarbete, hälsofrämjande arbetssätt och salutogent förhållningssätt.
Pedagogiskt arbete (200p)
Pedagogiska verksamheter och barns lärande och växande inom dem. Llagar och andra bestämmelser. Planera, organisera, utföra och dokumentera arbetsuppgifter och aktiviteter på ett yrkesmässigt sätt.
Barns lärande och växande (100p)
Barns lärande, utveckling och socialisation. Barns interaktion i kamratgrupper samt skapandet av kamratkulturer. Vuxnas betydelse i barns lärande samt mediekulturer.
Kombinera med Yrkessvenska
Har du medarbetare inom äldreomsorg och hemtjänst som har behov av ökade kunskaper i svenska språket? För att deltagare som ej har svenska som modersmål ska kunna tillgodogöra sig de gymnasiala kurserna på bästa sätt erbjuder vi utan kostnad vår egen Yrkessvenska webbutbildning.
Kontakta oss
Kontakta oss så ger vi förslag på utbildningsinsatsen kan organiseras för er arbetsplats.