Grundkurs i kommunikation och AKK
Träffar du i din verksamhet på individer med kommunikationsbrister, där du skulle behöva fler verktyg för alternativa sätt att kommunicera? Beteendeproblem fyller i de flesta fall en kommunikativ funktion och beror ofta på bristande adaptiva kommunikativa färdigheter.
Om vi kan lära ut alternativa sätt att kommunicera minskar vi inte bara beteendeproblemen utan ökar livskvalitet för personen i fråga och i många fall även dess omgivning.
Kommunikation är ett ömsesidigt utbyte. Därför tittar vi i denna grundkurs i kommunikation och AKK både på hur vi kan lära de vi möter i våra verksamheter alternativa sätt att kommunicera och hur vi som omgivning kan bli tydligare i vår kommunikation till dem.
Under denna utbildning går vi igenom kommunikation, vad det är, kommunikationssätt och funktioner samt svårigheter som kan finnas kring kommunikation. Du får lära dig hur en kartläggning av kommunikativa färdigheter görs och hur man kan skapa motivation till att kommunicera. Sedan får du kunskap om AKK (Alternativ och kompletterande kommunikation) som kan bestå av tecken, bilder, samtalsmatta eller tekniska hjälpmedel. Allt för att stärka möjligheterna för att kommunicera.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till personal inom LSS-verksamhet, förskola, skola och andra typer av verksamheter som jobbar med personer i behov av särskilt stöd.
Innehåll
- Vad är kommunikation?
- Olika kommunikationssätt
- Kommunikativa funktioner; varför kommunicerar vi?
- Svårigheter kring kommunikation
- Problemskapande beteenden som kommunikation
- Kartläggning av kommunikativa färdigheter
- Hur kan man skapa motivation till att kommunicera?
- AKK – tecken, bilder/PECS, samtalsmatta, tekniska hjälpmedel
- Hur kan vi förstärka vår egen kommunikation till personen?
Arbetsformer
Arbetsformen är teoripass blandat med praktiska övningar.
Omfattning
Utbildningen erbjuds som en heldag, men kan även skräddarsys enligt önskemål.