Om vikten av att bli medvetna användare av teknik
Mobiltelefoner och andra digitala enheter har blivit en central del av våra liv. Men hur påverkar de nya vanorna våra barn? Kan vi genom att öka medvetenheten kring- och samarbetet runt vårt skärmanvändande ”framtidsrusta” barnen och på så vis förbättra deras hälsa och kommande studieresultat? Boka en plats till föreläsningen Hur påverkas barn av digitala levnadsvanor.
60% av förskolebarnen använder surfplatta och 54 % av lågstadiebarnen har egen mobiltelefon. Aldrig tidigare har en så stor omställning skett i förskola, skola och samhälle på så kort tid. Nu börjar vi se hur det påverkar vår hälsa, vårt lärande och vår utveckling.
För att omfamna den omställningen på ett effektivt sätt behöver vi bli medvetna användare av tekniken så att inte tekniken använder oss. För det handlar inte OM vi ska använda den digitala tekniken utan HUR och NÄR!
I en interaktiv digital föreläsning berättar utbildaren Stefan Lindström om digitala levnadsvanor och hur det påverkar barn och vuxna. Vid tillfället kommer du som deltagare att involveras och kunna påverka innehållet genom att rösta på de teman som du är mest nyfiken på. Innehållet är användbart både i yrkesrollen och privat. Efter tillfället får deltagaren också arbetsmaterial för fortsatt arbete med medveten skärmanvändning.
Målgrupp
Föreläsningen Hur påverkas barn av digitala levnadsvanor vänder sig till barnskötare, förskollärare, förskolechefer och övrig personal inom förskola och fritidsverksamhet.
Syfte, LPFÖ 18
- Utbildningen ska också ge barnen förutsättningar att utveckla adekvat digital kompetens genom att ge dem möjlighet att utveckla en förståelse för den digitalisering de möter i vardagen. Barnen ska ges möjlighet att grundlägga ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att de på sikt ska kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information.
Digitala verktyg används på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande.
Innehåll
- Vad påverkar barn och ungas hälsa, lärande och utveckling?
- Hur ser barns digitala levnadsvanor ut?
- Hur påverkar barns digitala levnadsvanor hälsa, lärande och utveckling?
- Skärmanvändning och beroendeproblematik
- Vad kan skolpersonal förbättra i den digitala lärandemiljön?
- Hur kan förskola och hem samarbeta för att förbättra barns hälsa och kommande studieresultat?
Omfattning
3 timmar men kan även skräddarsys efter behov.
Tips på fler utbildningar för dig som arbetar inom förskola- och fritidsverksamhet
- Att skapa en stressfri och känslosmart förskola
- Bara på lek är inte så bara
- Barnkonvention blir lag 2020
- Barns inlärning och lärande
- Ergonomi inom förskola och fritidsverksamhet
Prenumerera på KUI nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om kommande utbildningar, konferenser och evenemang. Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i varje brev. Alla nyhetsbrev är gratis och distribueras via e-post.
Anmäl prenumeration