Konflikthantering genom reparativa dialoger – ett sätt att skapa tillit till sig själv och andra
Reparativa dialoger förskola. Vi skall inte lösa konflikterna åt barnen utan lära dem hantera sina konflikter så att de blir trygga och skickliga på socialt samspel. Genom återkommande cirkelsittningar kan man börja med att lära sig att sätta ord på sina känslor och utveckla empati för varandra. Hur kändes det att leka på gården idag? I form av olika gestaltningar får de sedan träna på konflikthantering.
Som åskådare utforskar vi konflikterna tillsammans genom några enkla frågor. Vad hände? Vad behöver grodan för att de ska kännas bra igen? Hur känner sig grodan? Frågorna används sedan för att hantera konflikterna som uppstår mellan barnen i förskolans vardag. På förskolan ska alla kunna känna en tillit till att vi genom dialog kan reparera det som går fel.
Under denna kvällsföreläsning kommer vi att beskriva vad reparativa dialoger står för, dess ursprung och teoretiska bakgrund kopplat till förskolans värdegrund. Vi kommer att ge flera exempel på hur man konkret kan arbetar med reparativa dialoger i förskolan, både förebyggande, när det uppstår konflikter mellan barnen och hur det i förlängningen kan påverka en förskolas kultur.
Målgrupp
Denna kvällsföreläsning/workshop riktar sig till personal på förskola
Innehåll
- En internationell demokratirörelse
- Den perfekta cirkeln
- Respekt-ansvar-relationer
- Olika ledarskapsstilar
- Grundaffekterna
- Skamkompassen
- Från skam till stolthet
- Olika typer av reparativa dialoger
- Exempel på gestaltningar
Arbetsformer
Teoretiska avsnitt med gestaltande inslag, smågruppsdiskussioner, rollspel och övningar samt filmvisning.
Omfattning
3 timmars föreläsning men kan skräddarsys i uppdragsutbildning efter behov.
Utbildare
Eva Anderberg: Lärarutbildare vid Stockholms universitet, processhandledare och organisationskonsult
Bi Dahlborg: Arbetar på Södertörns Högskolan med konflikthantering och grupputveckling, processhandledare och organisationskonsult