Vad innebär det att åldras med intellektuell funktionsnedsättning (det som tidigare kallades utvecklingsstörning). Personer med intellektuell funktionsnedsättning blir allt äldre i dag. Det här innebär att även dessa personer kan drabbas av demenssjukdom. Vad är skillnaden på ett vanligt åldrande och vad är tecken på en begynnande demenssjukdom? Du som möter människor med intellektuell funktionsnedsättning behöver också känna till andra viktiga saker som skiljer sig vid åldrandet för de här personerna.
Under den här dagen får du hjälp och stöd att underlätta åldrandet för de här personerna. Vi går igenom demensbegreppet och demenssjukdomar samt det normala åldrandet. Vi tar upp intellektuell funktionsnedsättning och demens samt DSD – downs syndrom demens och BPSD – Beteendemässiga och psykologiska symptom vid demens. För att kunna stödja och underlätta åldrandet för dessa personer behövs också kunskap kring bemötande och förhållningssätt. Därför går vi också igenom miljöns betydelse, kommunikation och samverkan med anhöriga och gode män.
Målgrupp
Denna utbildning vänder sig till all personal inom LSS, såsom habiliteringspersonal, sjuksköterskor, personliga assistenter samt personal inom primärvården.
Innehåll – Att åldras med intellektuell funktionsnedsättning
- Demensbegreppet och demenssjukdomar
- Det normala åldrandet
- Demensutredning
- Intellektuell funktionsnedsättning och demenssjukdom
- Aktuell forskning
- Downs syndrom demens – DSD
- Beteendemässiga och psykologiska symptom vid demens – BPSD
- Miljöns betydelse
- Kommunikation
- Hjälpmedel
- Bemötande och förhållningssätt
- Samverkan med anhöriga och gode män
Arbetsformer
Utbildningen innehåller teoretiska pass blandat med dialog, samtal och reflektioner.
Omfattning
Utbildningen omfattar 1 dag, men kan även skräddarsys efter önskemål.