Fördjupade kunskaper om intellektuell funktionsnedsättning
– Minska, ta bort och förebygg svåra beteenden
Personalens kunskap om funktionsnedsättningen, bemötande och förhållningssätt i samspelet med personer med intellektuell funktionsnedsättning, det som tidigare kallades utvecklingsstörning, är avgörande för att skapa en miljö där personen kan fungera optimalt. Skaffa dig fördjupade kunskaper om intellektuell funktionsnedsättning via denna utbildning.
Denna utbildning skall bidra till att personer i närmiljön har fördjupade kunskaper om intellektuell funktionsnedsättning. Därmed förebyggs även utvecklingen av svåra beteenden som exempelvis självskadande, aggressivt eller passivt beteende. Sådana störningar uppkommer i de flesta fall på grund av brister i miljö och bemötande.
Utbildningen behandlar även metoder för att minska eller ta bort sådana oönskade beteenden om de föreligger.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till personal vid kommunala eller privata gruppboenden, korttidshem, dagliga verksamheter och andra miljöer där man arbetar med personer med funktionsnedsättning.
Innehåll
- Funktionshinderskunskap om intellektuell funktionsnedsättning
- Motivation
- Stimulans/aktivitet
- Kommunikation
- Struktur
- Planering
- Belöningssystem
- Autentiska fall
Arbetsformer
Utbildningen innehåller teoretiska pass blandat med praktiska övningar baserade på verkliga fall och utrymme att diskutera situationer i egna verksamheter.
Vad är en intellektuell funktionsnedsättning
Intellektuell funktionsnedsättning benämndes tidigare som utvecklingsstörning och är inte en sjukdom utan en skada i hjärnan som kan bero på olika saker, bland annat ärftlighet eller så kan skadan ha uppkommit vid födseln. Ofta har personer med intellektuell funktionsnedsättning även en annan funktionsnedsättning.
Vad innebär intellektuell funktionsnedsättning
Den finns tre nivåer av intellektuell funktionsnedsättning hos vuxna: lätt, måttlig och svår. Gemensamt för alla är att individen har nedsatt intelligens och har vissa svårigheter med att lära sig och förstå en del saker, det kan till exempel handla om att det är svårare att lära sig att läsa och räkna. Den drabbade kan även ha problem med det sociala samspelet med andra samt ha svårt för att uträtta praktiska sysslor som att klä på sig eller betala räkningar. Men med adekvat stöd, träning, hjälpmedel och förståelse kan deras vardag underlättas och de kan klara av fler och fler saker.
Tips på fler utbildningar
- Borderline, emotionellt instabil personlighetsstörning
- Lågaffektivt bemötande i LSS-verksamhet
- Grundkurs i kommunikation och AKK
- Gruppledarutbildning
- Introduktionsutbildning LSS – för ny personal
Prenumerera på KUI nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om kommande utbildningar, konferenser och evenemang. Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i varje brev. Alla nyhetsbrev är gratis och distribueras via e-post.
Anmäl prenumeration