Lågaffektivt bemötande i LSS-verksamhet
– Kunskap och kompetens för att förebygga och minska utmanande beteende i LSS-verksamhet
Utbildningen Lågaffektivt bemötande i LSS-verksamhet skall bidra till att personer i närmiljön får den kunskap och kompetens som behövs för att bemöta de svårigheter som funktionsnedsättningen kan medföra.
Lågaffektivt bemötande är ett tillvägagångssätt för att bemöta och förhindra utåtagerande beteenden samt komplicerade och hotfulla situationer. Det handlar om att ligga steget före så att konflikter kan undvikas men även genom att man som personal kan behärska sig och inte dras med i den oro, ilska eller affekt som personen uppvisar. Att skapa struktur och förutsägbarhet i människans miljö är också viktigt. Det man vill uppnå är att personen som är i affekt ska återfå självkontrollen och det gör man bland annat genom att själva visa sig lugn så att det kan smitta av sig på den andre.
Situationer där utmanande beteende i form av utåtagerande eller självskadande beteende uppkommer innebär svårigheter för alla inblandade, inte minst för personen själv. Utmanande beteende kan ses som ett sätt att kommunicera att allt inte står rätt till, om än omedvetet. Utåtagerande och självskadande beteende är ofta ett tecken på att situationens krav och individens förmågor inte matchar varandra och att personen saknar ett sätt att kommunicera detta på.
Personalens bemötande vid svåra beteenden och förhållningssätt i mötet med personer som har funktionsnedsättning är avgörande för utveckling av svåra beteenden som till exempel självskadande beteende, aggressivt beteende och passivt beteende. Vid lågaffektivt bemötande får ni verktygen. För att kunna erbjuda hög kvalitet är det helt centralt att all personal arbetar evidensbaserat, har god funktionsvariationskunskap, en gemensam bemötandemodell och kunskap i tillämpad beteendeanalys.
Målgrupp
Utbildningen Lågaffektivt bemötande i LSS-verksamhet vänder sig till personal vid kommunala eller privata gruppboenden, korttidshem, dagliga verksamheter och andra miljöer där man arbetar med personer med funktionsnedsättning.
Innehåll
- Lågaffektivt bemötande
- Struktur – att ge förutsägbarhet
- Att skapa ordning i kaos
- Kommunikation – att förstå och bli förstådd
- Att förstå och tolka den boendes perspektiv
- Förhållningssätt och bemötandemodeller
- Inlärningsteori
- TBA – Tillämpad beteendeanalys för att förstå och förändra beteenden
- PBS – Positive Behavior Support
- Arbetsgruppen – enas om gemensam problemformulering och skapa gemensamma mål
- Autentiska fallbeskrivningar
Arbetsformer
Utbildningen innehåller teoretiska pass blandat med praktiska övningar baserade på verkliga fall och utrymme att diskutera situationer i egna verksamheter.
Omfattning
Utbildningen omfattar 1 dag men kan utformas utifrån behov och önskemål.
Tips på fler utbildningar
- Psykisk ohälsa hos personer inom LSS-verksamhet
- Motiverande samtal
- Autism funktionsnedsättningsområdet
- Självskadebeteende
- Professionellt medberoende
Prenumerera på KUI nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om kommande utbildningar, konferenser och evenemang. Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i varje brev. Alla nyhetsbrev är gratis och distribueras via e-post.
Anmäl prenumeration