Rikskonferens Kvalitet inom LSS-verksamhet – livesänd webbkonferens 4 nov 2020
En rikstäckande konferens speciellt utformad för dig som arbetar som chef och medarbetare inom LSS och funktionsvariation. I år helt i digitalt format!
LSS-lagstiftningen fortsätter att utvecklas, men är det bara lagen i sig eller också vårt sätt att tolka den? Under Rikskonferens Kvalitet inom LSS-verksamhet fortsätter vi att hålla oss uppdaterade kring allt som är nytt och på gång vad gäller lagstiftningen och vi fördjupar oss även i hur vi kritiskt kan förhålla oss till vår egna och andras tolkningar. Utöver detta bjuds det på flera verksamhetsnära exempel som hjälper oss att nå målen att bedriva våra verksamheter med hög kvalitet med metoder baserat på evidens!
- Vi kommer att få hjälp och råd hur vi på ett organiserat och professionellt sätt kan hantera etiska dilemman. Dilemman som uppstår när olika aktörer, individer och brukare tycker och tolkar olika i situationer.
- Vi fortsätter även på samma känsliga och svåra men viktiga område som förra året, sexuell hälsa och funktionsnedsättning, den här gången med fokus på vardagsnära förhållningssätt och bemötande.
- Under eftermiddagen tar vi del av verksamhetsnära exempel där implementering av EBP (Evidensbaserad praktik) och brukarmedverkan vid rekrytering har visat mycket goda och intressanta resultat för både för personal och brukare.
Välkommen till årets mest lärorika dag!
Anmälan StockholmMålgrupp
Chefer och medarbetare inom LSS och funktionsvariation
Platser, tider och priser
Konferens: Rikskonferens Kvalitet inom LSS-verksamhet
Datum: 4 november 2020
Plats: Livesänd webbkonferens
Pris: 2 395 kr ex moms per deltagare
Program 4 nov 2020
08:30 – 09:00
Inloggning till digitalt mötesrum
09:00 – 09:05
09:10 – 10:00
Trender och tolkningar av LSS-lagstiftning Det är viktigt att alla individer som är verksamma inom LSS känner sig trygga i lagstiftningen för att kunna ta kvalificerade beslut! Årets konferens inleds med Andreas Pettersson, lektor i offentlig rätt, som håller oss uppdaterade i de mest aktuella förändringarna inom LSS-lagstiftningen med fokus på utredningen. Lagstiftningen har alltid utvecklats åt olika håll, men är det bara lagen i sig som förändrats, eller även hur vi tolkar och tillämpar den? Den här föreläsningen syftar till att hjälpa oss att förstå lagstiftningens utveckling i ett större perspektiv och hur vi på ett professionellt sätt kan förhålla oss till och möta de förändringar vi står inför
Andreas Pettersson är lektor i offentlig rätt. Han arbetar med forskning och undervisning i juridik med inriktning mot socialrätt, förvaltningsrätt och funktionshinderjuridik. Andreas är en van föreläsare och har figurerat som sakkunnig i många mediala sammanhang och har lång erfarenhet av att analysera utvecklingen av LSS.
10:00 – 10:15
Paus
10:15 – 11.15
När LSS-användare och deras företrädare inte håller med handläggare och personal – hur kan etiska problem lösas? LSS är en rättighetslag som garanterar goda levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättningar, men inte sällan kan det finnas olika uppfattningar om rättigheter och skyldigheter. Förarbetena är tydliga men chefer, personal och ansvariga politiker behöver ofta veta mer om vad som krävs av dem och var gränserna går. Den här föreläsningen syftar till att förmedla kunskap som alla med ansvar för ett korrekt förverkligande av LSS värdegrund behöver för att ge ett högkvalitativt stöd som den enskilda LSS-användaren har rätt att förvänta sig.
Barbro Lewin, med dr, är funktionsrättsforskare vid Uppsala universitet och har lång erfarenhet inom LSS-området. Barbro är tidigare föreståndare för Centrum för forskning om funktionshinder vid Uppsala universitet och har skrivit flera rapporter som rör rättigheter och bemötande inom LSS. Hon är även medförfattare i bl.a böckerna ”Forskning om personlig assistans – en antologi (2018) samt ”Omsorgsboken – möjligheter och svårigheter vid intellektuell funktionsnedsättning” (2019).
11:30 – 12:30
Sexuell hälsa handlar om bemötande Det handlar däremot inte så mycket om sex. Gränsen är hårfin men tydlig när frågan leder till samtal. Frågeställningen är ofta utifrån att personen önskar att sex ska ske, med sig själv eller annan, utmaningen handlar om hur sex ska kunna ske. Föreläsningen har sin utgångspunkt i verksamhetsnära exempel där ansvarsområden definieras och bemötande och samtal är i fokus. Målet är att ge ökad kunskap och verktyg för verksamheter som arbetar med olika typer av funktionsnedsättning Samtalet leds in på frågor om etik, gränser, personliga åsikter som behöver diskuteras, brytas ner och tas isär för att få en nyanserad roll om vad “det” egentligen handlar om.
Stefan Balogh, leg arbetsterapeut, sexolog, med inriktning funktionsnedsättning arbetar på Bosse råd, stöd och kunskapscenter och har arbetat med positivt bemötande kring sexuell hälsa i 20 år. Stefan har erfarenhet av att arbeta med personer med medfödda eller förvärvade funktionsnedsättningar utifrån akutvård, med funktionsnedsatta ungdomar och på Bosse råd, stöd och kunskapscenter. Stefan har också skrivit “Arbetsterapi och samtal kring personers sexuella hälsa” i Hälsa och aktivitet i vardagen – ur ett arbetsterapeutiskt perspektiv.
12.30 – 13.30
Paus för lunch
13.30 – 14:45
Att arbeta evidensbaserat inom funktionshinderområdet med EBP Syftet med Evidensbaserad praktik (EBP) är att den enskilde ska få ta del av insatser som bygger på bästa tillgängliga kunskap här och nu. Erfarenhet och kompetens vävs samman med bästa tillgängliga forskning och den enskildes situation. Götene kommun har startat upp ett lärande utifrån dessa principer och arbetar idag evidensbaserat inom funktionshinderområdet. Under den här föreläsningen delar de med sig av hur EBP kan implementeras på ett konkret sätt och vilka resultat de hittills kan se både för brukare och personal. Ketty Axelsson Sellstedt, enhetschef inom funktionshinderområdet. Charlotta Fridell, stödpedagog inom funktionshinderområdet. Elisabeth Gerhardsson, kommunutvecklare sektor omsorg.
14:45 – 15:10
Paus
15:10 – 16.15
Brukarmedverkan vid rekrytering – en kvalitetssäkring ur flera perspektiv
Rekrytering är något av det viktigaste och svåraste man arbetar med som chef. Kanske är det av ännu större betydelse att det blir rätt utifrån ett mer personligt perspektiv när man anställer till en LSS-verksamhet. Hur kan vi arbeta med rekrytering för att göra processen enklare, mer kvalitativ och samtidigt arbeta med inflytande och delaktighet på köpet? Vilka egenskaper hos personal är värdefulla utifrån ett brukarperspektiv?
Den här föreläsningen bygger på ett verksamhetsnära exempel från Salem kommun som har blivit uppmärksammat för att ha lyckats bra med just detta
- Rätt person på rätt plats – en kvalitetsfråga utifrån olika perspektiv
- Vikten av att inte använda magkänslan och betydelsen av arbetsprover och delaktighet
- Hur fungerar brukarmedverkan i praktiken?
Caroline Strömgren, enhetschef daglig verksamhet LSS. Caroline har arbetat inom LSS i 20 år, varav 15 år som enhetschef inom servicebostäder.
David Klarlund har fått stöd från en servicebostad i 8 år och arbetar på en daglig verksamhet.
Stefan Westerdahl, har haft fler insatser från LSS , såsom personlig assistans , ledsagare , kontaktperson . Har tidigare arbetat inom samhall men arbetar sedan 5 år på en daglig verksamhet.
16:15 – 16:30
Avslut och sammanfattning av moderator George Rein
Detaljerad information
Konferens: Rikskonferens Kvalitet inom LSS-verksamhet 4 nov 2020
Datum: 4 november 2020
Pris: 2395 kr + moms
Målgrupp: Chefer och medarbetare inom LSS och funktionsvariation
Anmälan
Anmäl dig direkt på webben, se länk nedan. Du kan även anmäla dig genom att maila till bokning@kui.se
eller ringa 08-522 506 90. Vi behöver fakturaadress, namn, befattning och e-post till samtliga deltagare.
Bekräftelse
När vi erhållit din anmälan skickas automatiskt en bekräftelse till den e-postadress du angivit i anmälan.
Sista anmälningsdag
Vi tar emot din anmälan fram till 7 dagar före konferensdagen eller tills konferensen är fullbokad.
Betalningsvillkor
Priserna är exkl. moms. Betalning erläggs mot faktura 30 dagar netto.
Dokumentation
I anslutning till konferensen får du tillgång till nedladdningsbar dokumentation som våra föreläsare valt att dela med sig av före konferensen. Vill du anteckna i dokumentationen rekommenderar vi att du tar med dig den till konferensen.
Avbokning
Anmälan är bindande men ej personlig. För avbokning fram till två veckor före konferensdagen debiteras ingen avgift. Därefter debiteras hela avgiften. Avbokning skall göras skriftligen. Anmälan kan överlåtas på annan person. Meddela detta till: bokning@kui.se
Frågor
Kontakta affärsområdeschef Maria Kullberg
E-post: maria.kullberg@kui.se
Telefon: 08-522 506 90
E-post: info@kui.se