Självskadebeteende
– Varför man skadar sig själv och hur stödjer och förstår man den drabbande?
Självskadebeteende är vanlig förekommande, hos såväl ungdomar som vuxna. För en person med självskadande beteende brukar detta vara ett sätt att försöka hantera svåra känslor. Det kan exempelvis handla om ångest, stress, förtvivlan eller tomhet.
Många verksamheter och anhöriga möter människor med självskadebeteende som kan ta sig i uttryck på många sätt. För att bemöta dessa människor är det absolut nödvändigt att ha en fast kunskapsmässig grund att stå på. Bemötandet är avgörande för en god vård.
Innehållet i utbildningen utgår från ett humanistiskt perspektiv, aktuell forskning och föreläsarens kliniska erfarenheter av självskadande. Du får kunskap om hur självskadande beteende kan se ut, varför man skadar sig själv och hur du bäst stödjer och förstår den drabbande.
Målgrupp
Personal inom psykiatri, socialpsykiatri, LSS, socialtjänst och andra verksamheter som kommer i kontakt med personer med självskadebeteende.
Innehåll i utbildningen
- Vad är självskadande beteende?
- Myter om självskadande beteende
- Vad är syftet med självskadebeteende?
- Hur kan man förstå och stödja?
- Självskadebeteende och identitet
- Professionellt bemötande och de egna känslorna
- Självskadebeteende och autism
Arbetsformer
Utbildningen består av teoretiska pass blandat med praktiska övningar baserade på verkliga fall och utrymme att diskutera situationer i egna verksamheter.
Omfattning
Öppen utbildning omfattar en heldag.
För uppdragsbeställning kan utbildningen skräddarsys efter behov.
Tips på fler utbildningar
- Psykisk ohälsa hos personer inom LSS-verksamhet
- Autism funktionsnedsättningsområdet
- Borderline, emotionellt instabil personlighetsstörning
- Grundkurs i kommunikation och AKK
- Lågaffektivt bemötande i LSS-verksamhet
Prenumerera på KUI nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad om kommande utbildningar, konferenser och evenemang. Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i varje brev. Alla nyhetsbrev är gratis och distribueras via e-post.
Anmäl prenumeration