Att arbeta på HVB innebär att motivera och stödja de boende att bland annat ingå i en social gemenskap och att uppnå delaktighet i samhället. Vistelsen på HVB ska enligt IVO (Inspektionen för vård och omsorg) anpassas efter den enskildes individuella behov och förutsättningar, och utformas så att den upplevs som meningsfull.
Den här utbildningen ger dig kunskap och inspiration att utveckla din arbetsroll. Under utbildningen tar vi upp relevanta teorier och arbetssätt för dig som arbetar på HVB. Du får en överblick av systemteori, anknytningsteori samt dysfunktionella mönster och allians. Dessutom får du en inblick i verktyg så som KBT, MI (motiverande samtal) och det reflekterande lyssnandet, verktyg som du kan använda i ditt dagliga arbete.
Målgrupp
Medarbetare på HVB (hem för vård eller boende), dvs stödassistenter, behandlare, handledare inom HVB som riktar sig till barn, ungdomar, vuxna eller familjer med någon form av behov inom socialtjänstens ansvarsområde eller ensamkommande barn som söker asyl eller som fått permanent uppehållstillstånd i Sverige
Innehåll
- Systemteori
- Dysfunktionella mönster
- MI (Motiverande samtal/Motivational interviewing)
- Det reflekterande lyssnandet och förhållningssätt – grunden i förändringsarbete
- Allians – En levande kommunikationsprocess
- Vad är KBT?
- Metoder inom paraplyet KBT
- Anknytningsteori
Omfattning
Kursen är på 1-3 utbildningsdagar eller enligt önskemål
Arbetsformer
Under utbildningen blandas föreläsning med diskussion och reflektion.