Väktare

Vad är och vad gör en väktare?

Som väktare är arbetsuppgifterna många. Du kan jobba med övervakning, rondering, förebyggande uppgifter m.m. på landets bevakningsbolag. Till exempel bevakar du industrier och kontorslokaler som ronderande väktare. Du kan även arbeta som butikskontrollant, ordningsvakt eller utföra värdetransporter.

Man har ofta långa arbetspass och arbetar kvällar, nätter och helger. Det är vanligt att arbeta intensivt under en period för att sedan vara ledig en längre tid. Deltids- och behovsanställning förekommer.

Ronderande väktare åker eller går runt till olika kunder och bevakar exempelvis industrier, kontorslokaler, varuhus och byggarbetsplatser mot brand, stöld och skador och jobbar ofta natt.

Stationär väktare arbetar i en reception eller i entrén till ett stort företag, kontorsbyggnad, bank eller myndighet. Väktaren övervakar in- och utpasserande och ser till att inga obehöriga kommer in. På en del arbetsplatser sköter väktaren företagets telefonväxel, vaktmästaruppgifter och tar emot besökare och visar dem till rätta. Man arbetar ofta med passersystem och säkerhetskameror och jobbar ofta dag.

Väktare är oftast anställda på bevakningsföretag, och placeras sedan på en eller flera arbetsplatser så som köpcenter, industriområden eller gator och torg.

Arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingen bedömer att väktare har goda möjligheter till arbete det närmaste året. Det finns dock vissa regionala skillnader. På fem års sikt bedöms möjligheterna till arbete fortsatt vara goda.

*Källa: Yrkesregistret 2016, SCB Prognosen uppdaterad: 2019-02-07

Hur blir jag väktare?

Du kan utbilda dig inom gymnasieskolan på Barn- och fritidsprogram med inriktning mot socialt arbete. KUI erbjuder utbildning på några platser i Sverige. Hitta din utbildning här ››

Lön väktare

Medellön: 29 200 kr

Lönestatistik baserat på utbildningsnivå
Medellön med gymnasial utbildning: 29 700 kr
Medellön utan gymnasial utbildning: 28 800 kr

Källa: Statistiska Centralbyrån, SCB