Personlig assistent

Vad är och gör en Personlig assistent?

Som personlig assistent arbetar du med att ge stöd i vardagen åt personer som har en funktionsvariation. Det kan till exempel vara rörelsenedsättning, syn- eller hörselnedsättningar, eller en intellektuell funktionsnedsättning.

Du kan arbeta på brukarens arbetsplats, i skolan eller i hemmet. Arbetsuppgifterna är att tillsammans med brukaren sköta det som hen vill göra. Du vägleder och motiverar och samtalar.

Du hjälper till med allt som hör vardagen till och de sysslor måste göras varje dag, till exempel laga frukost och middag, städa och tvätta hemma, handla mat, resa, arbeta, umgås med vänner eller göra annat på fritiden.

Ibland är du hos en person en längre tid, medan andra kan ha behov av en enda stödinsats, till exempel att handla mat eller hjälp med att duscha. En del brukare behöver hjälp även på nätterna.

I arbetet samverkar man med många utanför boendet. Det kan röra sig om anhöriga och vänner till brukaren men även om kontakter med bland annat sjukvården, arbetsterapeuter och fritidspersonal samt andra.

Arbetsgivare är till exempel kommuner, företag, kooperativ, stiftelser eller brukaren själv. Du kan arbeta med både barn eller vuxna, äldre och funktionshindrade.

Arbetsmarknaden

Möjligheterna till arbete som bedöms som goda både på ett och fem års sikt. Fler äldre personer leder till ett ökat behov av personliga assistenter de kommande åren. Även den ökande befolkningen driver på behovet av yrkesgruppen. 

*Källa: Yrkesregistret 2016, SCB Prognosen uppdaterad: 2019-02-07

Hur blir jag Personlig assistent?

För att arbeta som personlig assistent utbildar du dig inom gymnasieskolan på Vård- och omsorgsprogram med inriktning funktionsvariation. KUI erbjuder utbildningen på många platser i Sverige. Hitta din utbildning här ››

Videointervju med elever och lärare hos KUI

Yrkesfilm från arbetsförmedlingen

Lön Personlig assistent

Medellön: 26 700 kr

Lönestatistik baserat på utbildningsnivå
Medellön med gymnasial utbildning: 27 000 kr
Medellön utan gymnasial utbildning: 26 300 kr

Källa: Statistiska Centralbyrån, SCB

Undersköterska yrkesutbildning Stockholm ››