Barnskötare Elevassistent yrkesutbildning – Stockholm
Barnskötare Elevassistent yrkesutbildning – Stockholm läser du i klassrum, på distans eller som lärling på en arbetsplats. I utbildningen ingår praktik (APL) där du får omsätta dina kunskaper ute i en verksamhet och lära dig mer om vad yrket innebär. Du kan kombinera arbete med studier. Vi har utbildningscenter centralt i Stockholm – på Fridhemsplan och på Medborgarplatsen.
Omfattning: 1300 poäng
Utbildningens längd: 40+20 veckor (1,5 år)
Studieformer: Distans, klassrum, lärling
Studiestarter yrkesutbildning 2021: 4 jan, 15 mar, 24 maj, 2 aug, 11 okt
Studiestarter lärlingsutbildning 2021: 4 jan, 2 aug
Utbildningen erbjuds på uppdrag av följande kommuner: Botkyrka, Danderyd, Huddinge, Håbo, Järfälla, Nacka, Norrtälje, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Österåker
Förkunskaper
För att kunna läsa en yrkesutbildning hos oss så behöver du vara klar med SFI samt Svenska som andraspråk grundläggande (delkurs 1-4). Om du inte läst alla kurser som krävs så kan du göra ett språktest i svenska hos din kommun för att se vilken nivå du ligger på. Om det språktestet visar att du har vad som motsvarar grundläggande svenska som andraspråk så kan du söka till oss även om du inte läst kurserna. För att göra en språktest kan du vända dig vuxenutbildningen i din hemkommun. Här hittar du kontaktuppgifter till den kommuner vi har avtal med ››
Studieformer
Distans
Du studerar självständigt via vår webbaserade lärplattform där du har tillgång till allt studiematerial. All kommunikation med din lärare sker via lärplattformen. För obligatoriska praktiska övningar och examinationer behöver du komma till skolan. Denna studieform passar dig som vill kombinera dina studier med en annan aktivitet exempelvis ett arbete. Du kan studera när och där du vill men tänk på att du måste vara beredd på att avsätta tid för dina studier.
Klassrum
Du deltar i lärarledda och schemalagda lektioner på skolan 2–3 dagar i veckan där teori blandas med praktiska moment. Övrig tid studerar du på egen hand via vår webbaserade lärplattform. När du studerar i klassrum får du möjlighet att lära känna dina klasskamrater och skapa nya kontakter. Denna studieform passar dig som tycker att det är svårt att studera själv och önskar hjälp att strukturera dina studier och få stöd av lärare och klasskamrater.
Lärling
Du är fyra dagar i veckan på en lärlingsplats och en dag i veckan på skolan för lärarledda lektioner med lärare. På din lärlingsplats har du en yrkesverksam handledare som stöttar dig och ser till att du får lära dig på ett pedagogiskt och yrkesmässigt sätt. Denna studieform passar dig som vill lära dig ett yrke genom praktiskt arbete. Du får arbetslivserfarenhet och möjlighet att knyta viktiga kontakter vilket ger dig goda chanser till jobb. Lärlingsutbildning – läs mer ››
Fördjupningar
Efter grundläggande kurser väljer du en fördjupning du vill specialisera dig inom. Oavsett vilken fördjupning du väljer kan du arbeta som både barnskötare och elevassistent.
Barnskötare
Som barnskötare jobbar du med att ge barnen en trygg och stimulerande vistelse på förskolor, skolor, fritidshem eller andra pedagogiska verksamheter. Att ge omsorg, leka och vara utomhus är viktiga delar i jobbet. Som barnskötare hjälper du barnen praktiskt på många sätt, med exempelvis matning, sagoläsning, toalettbesök, utelek och tröst till ledsna barn. Fler och fler förskolor efterfrågar utbildade förskollärare i första hand, men eftersom antalet barn i förskolan fortsatt kommer att öka och antalet utbildade förskollärare att minska så kommer många barnskötare att behöva anställas.
Elevassistent
Som elevassistent hjälper du elever som behöver stöd för att kunna följa med i undervisningen i skolan. Det kan handla om att du hjälper elever hantera läs- och skrivsvårigheter, koncentrationsproblem, psykosociala svårigheter och eller olika typer av funktionsnedsättningar. Dina arbetsuppgifter kan variera mycket beroende på vilken elev du arbetar med.
APL – arbetsplatsförlagt lärande ingår
APL – Arbetsplatsförlagt lärande (praktik) ingår i utbildningen. Den genomförs på en arbetsplats. Din praktik ger dig möjlighet att pröva dina teoretiska kunskaper i yrkeslivet. Tänk på att APL-platsen kräver ett utdrag från belastningsregistret som är blankt.
APL 4-5 veckor ingår i kurserna
- Pedagogiskt ledarskap
- Pedagogiskt arbete
- Pedagogiska teorier och praktiker
Praktiska övningar
I denna utbildning kombinerar du både teori och praktiskt lärande. Vi har skapande verkstad och material för praktiska övningar inom barn och fritid. Praktiskt träning gör dig väl förberedd inför ditt kommande yrkesliv.
Gymnasieexamen
För att få gymnasieexamen finns möjlighet att komplettera med gymnasiearbete, en större självständig uppgift om 100 poäng.
Validering
Du som har yrkeserfarenhet eller tidigare utbildning kan validera din kompetens. Det innebär att vi dokumenterar dina tidigare kunskaper och erfarenheter så att du inte behöver läsa om det du redan kan. Läs mer om validering ››
Läs enstaka kurser
Du kan också välja att läsa enstaka kurser ur hela vårt kursutbud för att komplettera, fördjupa eller bredda din kompetens. Se hela vårt kursutbud ››
Kostnad och studiestöd
Utbildningen är kostnadsfri. Däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial. Du kan söka studiemedel från CSN. Läs mer på www.csn.se.
Ansökan
Du ansöker till våra utbildningar och kurser via vuxenutbildningen i din kommun där du är folkbokförd. Klicka på knappen ”Ansökan” för mer information om hur du söker i just din kommun.
AnsökanKontakta oss
Har du några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss.
KompetensUtvecklingsInstitutet Kungsholmen
Fridhemsplan utbildningscenter
08-522 506 50
stockholm@kui.se
KompetensUtvecklingsInstitutet Södermalm
Medborgarplatsen utbildningscenter
08-522 506 40
medborgarplatsen@kui.se
Inspiration
Se filmen där lärare och elever berättar om erfarenheter och upplevelser från utbildningen.
Varför välja KUI?
- Skolor centralt i Stockholm
- Engagerade lärare med gedigen yrkeserfarenhet inom pedagogisk verksamhet
- Du kan kombinera arbete med studier
- Vi har ett nära samarbete med arbetslivet
- Validering för dig som har yrkeskompetens
- Metodrum för praktiska övningar och skapande verksamhet
- 9 av 10 elever kan rekommendera KUI till andra.
- Läs mer om hur det är att studera hos KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) ››