Undersköterska yrkesutbildning – Växjö
Undersköterska yrkesutbildning – Växjö består av gymnasiala kurser från vård- och omsorgsprogrammet. Undersköterska yrkesutbildning Växjö läser du i klassrum eller distans. I utbildningen ingår praktik (APL) där du får testa dina kunskaper ute i en verksamhet och lära dig ännu mer om yrket.
Kurspoäng: 1500 poäng
Längd: Individuell
Studieformer: Klassrum eller Distans
Ansökan öppen: Mer om ansökan och kommande studiestarter ››
Förkunskaper
Godkänt betyg i svenska grund/ svenska som andraspråk grund och förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Om utbildningen
Hela Vård och omsorg yrkesutbildning Växjö omfattar 1500 poäng fördelat på:
- Grundläggande kurser 900 poäng
- Fördjupning 300 poäng (du väljer du någon av nedan områden)
- Äldreomsorg
- Funktionsnedsättning/Funktionsvariation
- Psykiatri
- Hälso- och sjukvård
- Gymnasiearbete eller Vård och omsorg specialisering 100 poäng
- Gymnasiegemensamma kurser 200 poäng
- Svenska som andraspråk 1 eller Svenska 1
- Psykologi 1
- Samhällskunskap 1a1
Välj en studieform som passar dig
Klassrum
Du deltar i lärarledd undervisning i grupp på skolan några dagar i veckan. Övriga dagar studerar du på egen hand exempelvis via vår webbaserade lärplattform. Du har också möjlighet att delta i flexibelt klassrum på plats i skolan.
Distans
Du studerar på egen hand i vår webbaserade lärplattform med möjlighet att delta i flexibelt klassrum på plats i skolan. Obligatoriska praktiska övningar och examinationer i kurserna genomförs på plats i skolan.
Välj en fördjupning
En bit in i utbildningen väljer du en inriktning du vill specialisera dig inom. Samtliga inriktningar ger dig undersköterskekompetens.
Hälso- och sjukvård
Denna inriktning ger dig kompetens att arbeta som undersköterska inom hälso- och sjukvården. Du arbetar på sjukhusens vårdavdelningar eller på en vårdcentral. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilken avdelning du arbetar på. Du kan även arbeta som personlig assistent för brukare i behov av medicinsk omvårdnad.
Äldreomsorg
Denna inriktning ger dig kompetens att arbeta som undersköterska inom äldreomsorgen. Du arbetar inom hemtjänsten eller på särskilda boenden för äldre där du hjälper individer att klara vardagen. Det kan handla om att bara finnas där och stödja den enskilde att leva ett så självständigt liv som möjligt.
Funktionsnedsättning
Denna inriktning ger dig kompetens att arbeta som personlig assistent eller stödassistent. Du arbetar med att ge stöd i vardagen åt människor med olika funktionsvariationer. Du kan arbeta med vuxna eller barn och ungdomar. Arbetsgivare kan vara kommuner, företag, kooperativ, stiftelser eller brukaren själv. Andra yrkestitlar kan vara boendestödjare, boendeassistent, habiliteringsassistent, arbetshandledare, omsorgsassistent eller boendeassistent.
Psykiatri
Denna inriktning ger dig kompetens att arbeta som skötare inom psykiatrisk vård och då kan du arbeta på en psykiatrisk vårdavdelning, öppenvårdsavdelning på ett sjukhus eller inom integrerad psykiatrisk vård, inom barn, vuxen- eller äldrepsykiatri. Man kan också ge stöd och service i hemmiljön och då kallas man för boendestödjare. I arbetet stöttar och uppmuntrar och hjälper man personen att få ett värdigt och självständigt liv.
APL – arbetsplatsförlagt lärande
I vissa kurser ingår APL, arbetsplatsförlagt lärande. Den genomförs på en arbetsplats med stöd av handledare och lärare. Praktiken ger dig arbetslivserfarenhet och möjlighet att bygga nätverk, vilket ökar dina chanser till arbete efter studierna
Validering
Har du yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom våra områden? Då kan du eventuellt validera din kompetens. Tillsammans med dig bedömer och kartlägger vi vilka kurser eller delar av kurser som kan valideras och vi arbetar fram en valideringsplan. Läs mer om validering ››
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Det finns ett stort behov av personal inom vård och omsorg, framför allt inom äldreomsorg och funktionshindersomsorg och efterfrågan förväntas öka de närmaste tio åren. Arbetsförmedlingen bedömer att undersköterskor möter mycket goda möjligheter till arbete på fem och tio års sikt. Det beror bland annat på den relativt kraftiga befolkningsökningen och en åldrande befolkning.
Vad kostar utbildningen?
Utbildningen är kostnadsfri. Däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial. Du kan söka studiemedel från CSN. Läs mer på www.csn.se
Hur ansöker jag?
Du ansöker via kommunens webbansökan. Det är Växjö kommun som avgör om du blir beviljad en plats. När du söker är det viktigt att du motiverar varför du vill gå utbildningen.
Läs mer om ansökanVarför välja KUI?
Hos KompetensUtvecklingsInstitutet arbetar inspirerande och engagerade lärare som både har pedagogisk kompetens och yrkeskompetens och vi anpassar studierna så att de passar din livssituation. Läs mer om hur det är att studera hos KUI ››
- Specialister inom vård och omsorg
- Certifierat via Vård- och omsorgscollege
- Behöriga lärare med yrkeserfarenhet inom vård och omsorg
- Utbildningscenter centralt i Uppsala
- Nära samarbete med yrkeslivet
Vill du veta mer? Kontakta oss!
KompetensUtvecklingsInstitutet bedriver utbildningen på uppdrag av Växjö kommun. Lärarledd undervisning genomförs på plats i Växjö.
KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI)
Växjö UtbildningsCenter
Framtidsvägen 10 B, Videum Science Park, hus Alpha
352 22 Växjö
Telefon: 0470-606 60
E-post: vaxjo@kui.se