Vårdbiträdesutbildning med svenska som andraspråk
Utbildningen Vårdbiträdesutbildning med svenska som andraspråk är CSN-berättigad och kostnadsfri. Kurslitteratur lånar du hos oss under hela din studietid. På KUI möts du av legitimerade vårdlärare med mångårig yrkeserfarenhet inom vården. Utbildningen gör dig förberedd att arbeta som vårdbiträde inom äldreomsorg (geriatrik). Efter avslutad utbildning har du möjlighet att komplettera med fler kurser för att kunna få anställning som undersköterska.
Antal poäng: 1000-1500 poäng
Utbildningens längd: ca 54 veckor
Studieformer: Klassrum dagtid
Ansökan: Läs mer om studiestarter och ansökan ››
Förkunskaper
Godkänt betyg i SFI D
Svenska som andraspråk grundläggande
Kursen består av fyra delkurser. Du gör ett test för att avgöra vilka delkurser du behöver läsa. Du får en individuell studieplan. Kursen läser du via Komvux på kommunen.
Studieform Klassrum dagtid
Du deltar i lärarledda, schemalagda lektioner i skolan cirka 2–3 dagar i veckan. Övriga dagar studerar du via vår webbaserade lärplattform eller på studieverkstad där du kan få handledning och stöd av lärare och specialpedagog.
APL – arbetsplatsförlagt lärande
Det ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande) i utbildningen. Du praktiserar det du läst och lär dig nya saker. Det är en naturlig del av din yrkesutbildning. Du får arbetslivserfarenhet och ökar dina chanser till arbete efter studierna. Lärandet kommer att genomföras på en arbetsplats i kommunen.
Övriga upplysningar
En hälsodeklaration lämnas vid kursstart.
Kurslitteratur lånar du av oss
Du får låna kurslitteratur hos oss under hela din utbildningstid.
Studiestöd
Utbildningen är kostnadsfri. Du kan söka studiemedel från CSN, www.csn.se
Validering
Om du har en påbörjad utbildning från gymnasiet eller om du på annat sätt har erfarenhet inom området, kontakta då Vägledningscentrum i Falun.
Komplettering Undersköterska
Efter avslutad utbildning har du möjlighet att komplettera med fler kurser för att kunna få anställning som undersköterska.
Ansökan
Är du folkbokförd i Falun kommun ansöker du till våra utbildningar och kurser via kommunens webbansökan senast angiven sista ansökningsdag. Det är alltid din hemkommun som beviljar din studieplats.
Läs mer om ansökanSå här arbetar vi
Hos KompetensUtvecklingsInstitutet arbetar inspirerande och engagerade lärare som både har pedagogisk kompetens och yrkeskompetens och vi anpassar studierna så att de passar din livssituation. Läs mer om hur det är att studera hos KUI ››
Kontakta oss
KompetensUtvecklingsInstitutet bedriver utbildningen på uppdrag av Falun kommun. Lärarledd undervisning sker i vår utbildningslokal på Gruvgatan 2 i Falun.
KompetensUtvecklingsInstitutet
Falun UtbildningsCenter
Gruvgatan 2, plan 4
791 62 Falun
023-777 870
falun@kui.se