Med anledning av spridningen av coronaviruset finns riktlinjer och övrig information samlat på AcadeMedias webb. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Vårdbiträdesutbildning med svenska som andraspråk – Falun

En grundutbildning för dig som tycker om att arbeta med att hjälpa människor. Utbildningen gör dig förberedd att arbeta som vårdbiträde inom äldreomsorg (geriatrik). Yrkeskurser läser du hos KUI Falun och kurser grundläggande svenska som andraspråk läser du via Falu kommun.

Vårdbiträdesutbildning med svenska som andraspråk

Utbildningen Vårdbiträdesutbildning med svenska som andraspråk är CSN-berättigad och kostnadsfri. Kurslitteratur lånar du hos oss under hela din studietid. På KUI möts du av legitimerade vårdlärare med mångårig yrkeserfarenhet inom vården. Utbildningen gör dig förberedd att arbeta som vårdbiträde inom äldreomsorg (geriatrik). Efter avslutad utbildning har du möjlighet att komplettera med fler kurser för att kunna få anställning som undersköterska.

Antal poäng: 1000-1500 poäng
Utbildningens längd: ca 54 veckor
Studieformer: Klassrum dagtid
Ansökan: Läs mer om studiestarter och ansökan ››

Förkunskaper

Godkänt betyg i SFI D

Svenska som andraspråk grundläggande

Kursen består av fyra delkurser. Du gör ett test för att avgöra vilka delkurser du behöver läsa. Du får en individuell studieplan. Kursen läser du via Komvux på kommunen.

Studieform Klassrum dagtid

Du deltar i lärarledda, schemalagda lektioner i skolan cirka 2–3 dagar i veckan. Övriga dagar studerar du via vår webbaserade lärplattform eller på studieverkstad där du kan få handledning och stöd av lärare och specialpedagog.

APL – arbetsplatsförlagt lärande

Det ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande) i utbildningen. Du praktiserar det du läst och lär dig nya saker. Det är en naturlig del av din yrkesutbildning. Du får arbetslivserfarenhet och ökar dina chanser till arbete efter studierna. Lärandet kommer att genomföras på en arbetsplats i kommunen.

Övriga upplysningar

En hälsodeklaration lämnas vid kursstart.

Kurslitteratur lånar du av oss

Du får låna kurslitteratur hos oss under hela din utbildningstid.

Studiestöd

Utbildningen är kostnadsfri. Du kan söka studiemedel från CSN, www.csn.se

Validering

Om du har en påbörjad utbildning från gymnasiet eller om du på annat sätt har erfarenhet inom området, kontakta då Vägledningscentrum i Falun.

Komplettering Undersköterska

Efter avslutad utbildning har du möjlighet att komplettera med fler kurser för att kunna få anställning som undersköterska.

Ansökan

Är du folkbokförd i Falun kommun ansöker du till våra utbildningar och kurser via kommunens webbansökan senast angiven sista ansökningsdag. Det är alltid din hemkommun som beviljar din studieplats.

Läs mer om ansökan

Så här arbetar vi

Hos KompetensUtvecklingsInstitutet arbetar inspirerande och engagerade lärare som både har pedagogisk kompetens och yrkeskompetens och vi anpassar studierna så att de passar din livssituation. Läs mer om hur det är att studera hos KUI ››

Kontakta oss

KompetensUtvecklingsInstitutet bedriver utbildningen på uppdrag av Falun kommun. Lärarledd undervisning sker i vår utbildningslokal på Gruvgatan 2 i Falun.

KompetensUtvecklingsInstitutet
Falun UtbildningsCenter
Gruvgatan 2, plan 4
791 62 Falun
023-777 870
falun@kui.se

Kurser

Yrkeskurser 1000-1500 p

Etik och människans livsvillkor
MÄNETI0
100 poäng
Hälsopedagogik
HALHAL0
100 poäng
Medicin 1
MEDMED01
150 poäng
Psykiatri 1
PSYPSY01
100 poäng
Psykologi 1
PSKPSY01
50 poäng
Specialpedagogik 1
SPCSPE01
100 poäng
Vård- och omsorgsarbete 1
VÅRVÅR01
200 poäng
Grundläggande Svenska som andraspråk, 100-700p
700p