Mohammed Chahrour jobbar som barnskötare på en förskola parallellt med sin barnskötarutbildning

”Tvingade omgivningen att prata svenska med mig”

Del 9 i AcadeMedias artikelserie Vägen in.

– Den sociala omställningen var svårast för mig. Hemma i Berlin hade jag mina vänner, familj och släktingar. Även om Tyskland och Sverige är rätt lika som länder så var det svårt att komma hit när jag inte kunde språket och inte hade något jobb, säger Mohammed Chahrour.

Mohammed kom till Uppsala från Berlin i november 2012. Hans fru är svensk och efter att de bott tillsammans i Tyskland i fem år var det dags att prova på livet i Sverige. Han började läsa SFI och klarade kurserna på bara två månader.

– Jag sa redan första dagen att jag inte orkade sitta i skolbänken länge, jag ville lära mig språket så fort det bara gick. Två eller tre månader helst, sa jag, och då började de nästan skratta. Men jag klarade det.

Beslutsamheten var avgörande

– Jag tvingade min omgivning att bara prata svenska, hemma pratade min fru enbart svenska med mig och barnen. Jag tror att det är det bästa sättet att lära sig, att man helt enkelt blir tvungen. Om jag sa något på tyska eller arabiska så fick min omgivning inte svara mig, förrän jag sa samma sak på svenska.

Mohammed tycker att Sverige som land skapat bra förutsättningar för honom att integreras.

– Landet öppnar många dörrar för oss invandrare. Och att läsa SFI är bra på andra sätt också, man får grundläggande kunskaper om samhället och kulturen. Det tror jag är särskilt bra om man kommer från länder som är mer olika Sverige, säger han.

Idag läser Mohammed på barn-och fritidsprogrammet på KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) och går samtidigt en lärlingsutbildning som heter ”utbildningsjobb”. Detta innebär att han jobbar som barnskötare på en förskola parallellt med sin barnskötarutbildning.

– Jag gick först till Arbetsförmedlingen, för jag ville ha en jobbcoach, men det fick jag inte. Då fick jag det här erbjudandet och började jobba och plugga direkt. Det är kanske inte mitt absoluta drömjobb men jag trivs bra och man får lära sig mycket om läroplaner, pedagogik och demokrati. Jag tycker om att jobba med barnen, de är så oskyldiga och de gör ofta roliga saker. Sen kan de ju ge en lite huvudvärk ibland också, säger han och skrattar.

Jobbet är en bra språkskola

Jobbet är dessutom väldigt viktigt ur en annan aspekt, han utvecklar sitt språk.
– Jag har lärt mig mycket på förskolan. Jag läser många enkla böcker för barnen, då får jag träna basen i svenskan. Jag tror mycket på att kombinera utbildning och jobb, det borde Sverige verkligen satsa på. Men för att få det ska man vara seriös och ha ambitioner, så man verkligen tar chansen, säger han.

Att ha ett jobb är viktigt för Mohammed.
– Framför allt är det ju bra för ens ekonomi och man är en bättre förebild för sina barn. De ska se att deras föräldrar jobbar så att de själva blir intresserade av det. Sen mår man bättre själv också, när man har rutiner i vardagen. Jag satt hemma ett tag efter att jag var klar med SFI-utbildningen, men det var väldigt tråkigt.

I Tyskland jobbade Mohammed på DHL, han har också drivit två pizzerior med sin bror. Men restaurangbranschen är inget han tänker satsa på i Sverige.

– Jag skulle gärna vilja göra det men det är dyrt att starta och driva företag i Sverige. I Tyskland är det billigare. Jag har istället planer på att utbilda mig till ordningsvakt i framtiden, kanske jobba med säkerhet på Arlanda, funderar han. Jag kan ju dessutom fyra språk, svenska, engelska, arabiska och tyska.

Den sociala omställningen är fortfarande den stora utmaningen i hans nya hemland. Att lämna flermiljonstaden Berlin för Uppsala var tufft.

– Det jag kände till om Sverige var väl IKEA, Volvo och Stockholm. Jag hade ju varit här och hälsat på min frus föräldrar några gånger, men att flytta hit var ett stort steg. Det finns inte lika mycket att göra för unga människor här och det är mycket som är dyrt om man jämför med Berlin. Men jag har min fru och mina barn här, det är det viktigaste, säger han.

Till artikeln: http://www.academedia.se/tvingade-omgivningen-att-prata-svenska-med-mig