Studiebesök från Turkiet

Idag har KUI haft studiebesök av 15 lärare från vuxenutbildning i Yozgat i Turkiet. De ingår i ett EU-projekt där de ska jämföra svenska och turkiska utbildningssystem. Tanken är även att utveckla olika arbetsmetoder med tips och idéer från varandra. Alla europeiska länder inklusive Turkiet är med i dessa utvecklingsprojekt. Gruppen var intresserad av vilka förkunskapskrav som ställs på eleven och ville se hur skolan ser ut.

De fick en rundtur och fick även vara med på en lektion på Barn- och fritidsutbildningen. Där fick de prova på hjärt- och lungräddning för barn.

 

Det finns flera olika skillnader mellan Turkiet och Sverige när det kommer till vuxenutbildning. I Turkiet kan elever mellan 14 och 65 år läsa en vuxenutbildning. I Sverige kan du först börja när du är 20 år. I Sverige är det kommunen som bestämmer om en elev får gå utbildningen, i Turkiet är det skolan själv. Minst 12 personer måste ha anmält sig till kursen för att den ska bli av. Men likheten är att vuxenutbildningen är gratis i båda länderna. 7% av alla som studerar i Turkiet läser en vuxenutbildning.

Ali Erol är rektor på en skola i Turkiet och han tycker att dagen har varit givande. Han har redan lärt sig saker om det svenska utbildningssystemet. Till exempel att i Sverige är det rektorn som bestämmer när det kommer till anställning av personal. I Turkiet är det Skolverket som bestämmer vilka lärare som ska jobba på vilken skola.

– Min vision och önskan är att det ska bli mer som i Sverige, att skolan har mer rätt att bestämma än Skolverket.

Maria Modén är studie- och yrkesvägledare på kUI och har varit den som tog hand om gruppen idag. Hon är överraskad av det hon har fått lära sig om vuxenutbildningssystemet i Turkiet.

– Jag hade förväntat mig att det skulle vara dyrt och svårt att komma in. Men det känns verkligen som att de har ett generöst system där alla får komma in, bara man har åldern inne.

Gruppen av lärare ska vara i Sverige i en vecka och KUI var den första skolan de besöker.

Är du också intresserad av att läsa Barn- och fritidsutbildningen? Läs mer om den här