Studieplats hemma

Studietips vid distansstudier

Vi på KUI vet att det är tufft med distansstudier, distansarbete, distans.. ja allt! Så vi vill därför ge er lite små tips på vägen som kan hjälpa er hålla kvar fokus och inte ge upp!

Du kanske endast pluggar på distans nu i Corona och tycker det är supertråkigt. Du gillar när du har en fast plats att gå till och schemalagda studietider. Eller kanske är du en sådan där person som bara älskar att plugga hemifrån, i din egen takt och på egna villkor. Oavsett kan dessa tips hjälpa dig att få lite struktur på vardagen och ge bättre studieresultat.

 

Studietips 3: Studieplats

Inred en egen studieplats hemma där du får plats med dator, böcker, en kopp kaffe och andra tillbehör som du behöver när du studerar. Att ha en bestämd plats, där du utför ditt skolarbete hjälper hjärnan att sortera när du är ledig respektive student. Att sitta i soffan och delta i ett Teams-möte kanske är mysigt i början, men när du sedan vill vara ledig och ta det lugnt i samma soffa kan det vara lätt att få en överhängande känsla av att du ”måste plugga”. Detta kan skapa onödig stress.

 

Fördelar och nackdelar med att studera hemma

Fördelar

Att studera hemifrån kan i många fall minska känslan av stress och ångest i samband med studier och skolan (för vissa). Det kan bero på många saker, men en av anledningarna kan vara att vi slipper resan till och från skolan, som för många kan ta upp till två timmar tur och retur. En annan anledning kan vara att vi deltar i lektionerna/föreläsningarna lite mer anonymt när vi sitter hemifrån. Kameran är avstängd och sätts enbart på när man eventuellt behöver svara på frågor eller göra en presentation. Utöver det slipper du tänka på om du gäspar, sträcker på dig, ändrar ställning eller blir uttittad (som man så ofta gör på en fysisk lektion). Man får friheten att gå på toaletten när man vill och dessutom gå på sin egen toalett – vilket jag kan föredra framför offentliga. Du kan äta lunch med familjemedlemmar som också arbetar hemma. Ja, möjligheterna för att arbeta hemma är många. Det finns få ställen som är så avslappnande att vara på som i sitt eget hem.

MEN

Det är viktigt att inreda en riktig studieplats hemma om det ska fungera i längden. Att halvligga i soffan och vara med på lektionerna är inte optimalt om du ska studera hemifrån en längre tid. Ta därför tiden att fixa en ordentlig studieplats!

 

Nackdelar

Det finns framförallt två nackdelar med att studera hemifrån.

Bor man med sina föräldrar, sin man/fru, partner, sina barn… ja vilka du än bor med… som förmodligen också arbetar/går i skolan hemifrån kan det bli väldigt mycket liv och rörelse runtomkring dig. När det finns fler i huset som låter och stör kan det bli svårt att hålla koncentrationen på sina studier. Visst är vi vana vid att ha människor runtomkring oss även när vi går i skolan, men där skapar lärarna en lugn miljö åt oss på lektionerna. Det är därför viktigt att du/ni själva skapar en lugn studiemiljö hemma under några timmar varje dag.

Men även de som bor själva kan få problem med koncentrationen Det är otroligt lätt att se saker som behöver göras i hemmet. Plötsligt blir allt både viktigare och roligare än att studera så som att diska, städa och tvätta.

 

Saker att ta med sig från ovanstående text:

  • Skapa och inred en egen studieplats i hemmet.
  • Skapa en lugn studiemiljö tillsammans med de du bor med.