Ta pauser

Studietips vid distansstudier

Vi på KUI vet att det är tufft med distansstudier, distansarbete, distans.. ja allt! Så vi vill därför ge er lite små tips på vägen som kan hjälpa er hålla kvar fokus och inte ge upp!

Du kanske endast pluggar på distans nu i Corona och tycker det är supertråkigt. Du gillar när du har en fast plats att gå till och schemalagda studietider. Eller kanske är du en sådan där person som bara älskar att plugga hemifrån, i din egen takt och på egna villkor. Oavsett kan dessa tips hjälpa dig att få lite struktur på vardagen och ge bättre studieresultat.

Studietips 4: Ta pauser!

Ingen begär att du ska sitta 8 timmar i sträck varje dag och studera. Ta pauser! Det är viktigt att komma ifrån arbetet för att sedan få färska ögon på problemet eller uppgiften. En paus kan vara allt från en längre promenad för att få frisk luft, eller en kortare paus där du bara sträcker lite på dig och kanske fyller på kaffekoppen. Du bestämmer.

 

Learning by Doing skriver också om pausernas viktiga effekt på studierna:

En viktig anledning till att ta regelbundna pauser när man till exempel studerar inför en tenta eller arbetar på en uppsats är att människans hjärna bara klarar av att koncentrera sig och arbeta hårt en viss tid innan den blir distraherad och man känner sig trögtänkt och sömnig. Det gör att all tid man studerar efter att man har förlorat koncentrationen är mer eller mindre bortkastad tid, eftersom informationen man läser inte tas in ordentligt. Att ta pauser från studierna kan hjälpa med koncentrationen på flera sätt. Dels ger det alltså hjärnan en vilopaus, och tillåter det redan studerade materialet att sjunka in och befästas bättre. En paus kan också användas till att resa sig från stolen och röra på sig, något som motverkar spänningar i kroppen (vilka i värsta fall kan leda till huvudvärk och verkligen förstöra koncentrationen). När man ändå är uppe och rör på sig kan det också vara bra att under pausen passa på att gå till köket och äta eller dricka något. Detta tillför ny energi till hjärnan och kroppen, och gör att man klarar av att studera mer intensivt när man väl studerar. Det kan slutligen vara bra att tänka på något helt annat en kort stund, för att låta hjärnan vila helt och hållet.

Pauserna behöver inte vara längre än några minuter, men man bör lägga in en paus varje timme som man studerar.